شهریور 23
درد دنبالچه و ساکروم، علایم و روش های درمان آن
دنبالچه پایینترین قسمت ستون فقرات است. این قسمت باقیمانده یک دم وستیجیال یا بازمانده ژنتیکی است و متشکل از سه تا پنج استخوان مهره بسیار کوچک میباشد که میتوانند به هم جوش خورده یا از هم جدا باشند. بین آنها دیسک بین مهره ای قرار دارد و روی هم یک شکل مثلثی را ایجاد میکنند و حرکت بین آنها محدود می باشد. استخوان های کوچک دنبالچه حرکت محدودی نسبت به هم دارند که اگر این حرکت از حد معمول خود خارج شود، دنبالچه دچار تورم و درد می شود.

عوامل تاثیر گذار بر درد دنبالچه:
نشستن طولانی مدت
استخوان های نشیمنگاهی کارامد ترین ناحیه برای تحمل وزن هنگام نشستن هستند. نشستن بر روی دنبالچه به جای استخوانهای نشیمنگاهی در ساعات طولانی کار و رانندگی به درد و تورم در این ناحیه می انجامد.
زایمان و بارداری
بزرگی لگن در زنان و ویژگی آناتومی آن ها سبب می شود بیشتر از مردان بر روی دنبالچه بنشینند و فشار زیادی به این ناحیه وارد شود به همین دلیل بیشتر دچار درد دنبالچه می شوند.
زایمان و بارداری نیز یکی از دلایل عمده ی ابتلا به درد دنبالچه است. در دوران بارداری، سر جنین فشار زیادی به دنبالچه وارد می کند به این دلیل که دنبالچه درست پشت رحم قرار دارد. همانطور که جنین بزرگتر و بزرگتر می شود فشار بیشتر می شود به طوری که مادر باردار در دنبالچه بیشتر اوقات احساس درد می کند.
یکی دیگر از عوامل درد در دنبالچه در دوران بارداری هورمون ها هستند. در این دوران هورمون هایی در بدن آزاد می شود که سبب شل شدن رباط ها می شود. شل شدن رباط ها در لگن اجازه می دهد دنبالچه بیش از معمول حرکت کند که در دنبالچه ایجاد درد می کند.
بهترین راه برای کاهش درد دنبالچه در دوران بارداری ،هنگام نشستن، کاهش فشار وارد بر این ناحیه است . بهترین راه برای کاهش دردهای ایجاد شده استفاده از ایرینگ های طبی می باشد.

شکستگی ناحیه دنبالچه
زمین خوردن بر روی استخوان دنبالچه میتواند باعث التهاب رباطها یا آسیب دیدن دنبالچه شود نشستن در افرادی که دچار التهاب و شکستگی دنبالچه هستند بسیار دردناک است. شکستگی دنبالچه می تواند براثر زمین خوردن اتفاق بیفتد. بارداری و تولد نوزاد و همچنین نشستن های طولانی مدت و اشتباه می تواند دنبالچه را دردناک سازد.
اگر دچار درد و التهاب دنبالچه هستید، به نشین را در مرکز نشیمنگاه صندلی قرار دهید. طوری روی ایرینگ طبی بنشینید که دنبالچه تان در مرکز آن یعنی در حفره داخلی آن قرارگیرد تا هنگام نشستن هیچ فشاری روی دنبالچه نباشد.

تومور یا عفونت
در موارد نادر، درد دنبالچه ناشی از وجود یک تومور یا عفونت در ناحیه دنبالچه است که باعث فشار آمدن روی دنبالچه میشود.
علائم تشخیص مشکلات ناحیه دنبالچه
تشدید درد در هنگام نشستن
تشدید درد هنگام لمس شدن یا وجود فشار روی آن قرار
تشدید درد هنگام تغییر وضعیت از حالت نشسته به ایستاده
تشدید درد در زمان یبوست

روش های درمانی درد دنبالچه
تجویز داروهای غیراستروئیدی ضدالتهاب
گذاشتن یخ یا کیسه سرد روی ناحیه درد در روزهای اولیه شروع درد
گرم کردن یا گذاشتن یک کیسه داغ روی ناحیه درد پس از چند روز اول
اجتناب از نشستن طولانی مدت یا وارد کردن هرگونه فشار به ناحیه درد
استفاده از یک بالش طبی( به نشین ارتوپدی) برای جلوگیری از فشار آمدن به دنبالچه در هنگام نشستن.
استفاده از فیزیوتراپی با استفاده از امواج اولتراسوند به منظور تسکین درد
عمل جراحی به منظور برداشتن تمام یا قسمتی از دنبالچه
