شهریور 23
پشتی طبی و فواید استفاده از آن
ستون فقرات نقش بسزایی در داشتن وضعیت مناسب بدن ایفا می کند. ستون فقرات دارای انحناهای طبیعی است که باید آنها را در وضعیت مناسب خود حفظ کرد.انحنای بالایی که در زیر سر قرار دارد قوس گردنی یا سرویکال Cervical می باشد که از 7 مهره تشکیل شده است و تحدب آن به سمت جلو می باشد. انحنای وسطی که مهره های سینه ای یا توراسیک Thoracic نامیده می شوند از 12 مهره تشکیل شده است و تحدب آن ها به سمت عقب می باشد. قوس پایینی که قوس کمری یا لومیار نامگذاری شده است به سمت جلو تحدب دارد و متشکل از 5 مهره می باشد. قسمت خاجی یا ساکروم نیز که عامل اتصال ستون مهره به ناحیه لگنی می باشند از 5 مهره تشکیل شده است.

ماهیچه های قوی و قامت صحیح دو عامل موثرحفظ انحنای طبیعی ستون فقرات می باشند. داشتن قامت صحیح به این معناست که خودتان را عادت دهید به طرز صحیحی بنشینید، بایستید، راه بروید و بخوابید به طوری که در حین انجام فعالیت های روزانه یا فعالیت هایی که طی آن وزنی را حمل می کنید کمترین فشار را به ستون فقرات بیاورید. وزن بالای بدن ، عضلات ضعیف و برخی عوامل دیگر می تواند راستای طبیعی و انحنای ستون فقرات را به هم بزند. بد شکلی های ستون فقرات شامل سه دسته کلی می شوند:
- وجود قوس بیش از حد در ناحیه کمر که گودی کمر بیش از حدیا لوردوز نام دارد.
- خمیدگی بیش از حد در ناحیه مهره های سینه ایکه قوز کمر و پشت یا کیفوز نام دار
- داشتن خمیدگی غیر طبیعی به سمت طرفین ( چپ و راست) که انحراف ستون فقرات یا اسکولیوز نام دارد.

از جمله عواملی که در تغییر انحنای ستون فقرات تاثیر بسزایی دارد نحوه نشستن شما می باشد. در اکثر افراد، نشستن یا باعث ایجاد درد در ناحیه کمر یا سبب تشدید آن میگردد. نشستن بر روی صندلی اداری بدون یک ساپورتر مناسب که بتواند کاملا کمر را در بر بگیرد میتواند به میزان زیادی به ناحیه انتهایی ستون فقرات فشار وارد کند. دیسکهای ستون فقرات کمری خارجی در حالت نشسته سه برابر بیشتر از زمانی که میایستید فشار را تحمل مینمایند در طولانی مدت همانطورکه بدن خسته میگردد، ماهیچههای در برگیرنده ستون فقرات ضعیف میشوند و بخش بالایی کمر و سر برای جبران ضعف ماهیچههای ستون فقرات کمری به جلو انحنا مییابند که نهایتا به قوز کردن و خمیده شدن به جلو میانجامد.
طبق اصول ارگونومی و توصیههای متخصصین ستون فقرات در هنگام نشستن باید این ناحیه کاملا توسط تکیه گاه صندلی حمایت شود به طوری که پشت کاملا به تکیه گاه چسبیده و نشیمنگاه روی صندلی قرار بگیرد از آنجایی که اکثر صندلیها فاقد قسمت حمایت کننده هستند از پشتی طبی استفاده میشود با یک پشتی طبی مناسب که همچون یک حمایت کننده برای ستون فقرات کمری عمل مینماید، ماهیچههای اطراف ستون فقرات از مسئولیت اضافی حفظ انحنای طبیعی ستون فقرات خلاص میشوند و این حمایت به خصوص در نشستنهای طولانی مدت کاملا حیاتی و ضروری است.
فواید استفاده از پشتی طبی
1- جلوگیری از کمردردهای ناشی از نشستن های طولانی مدت: پشتی طبی با پرکردن گودی کمر و حمایت از ستون فقرات کمری از ایجاد خستگی و درد درهنگام نشستن جلوگیری می کند .
2- جلوگیری از بیماری ها و ناهنجاری های ستون فقرات : پشتی طبی با تصحیح طرز قرار گیری ستون فقرات در نشستن های طولانی مدت از بروز بیماری هایی ازجمله آرتروز، دیسک کمر، درد عصب سیاتیک وفتق دیسک کمر جلوگیری می کند.
3- بهبود فرایند تنفس واکسیژن رسانی به مغز:پشتی طبی با جلوگیری از فشار وارد بر ششها در هنگام نشستن سبب بهبود تنفس و در نتیجه افزایش انرژی و فعالیت فکری می گردد .
4- بهبود فرایند هضم: پشتی طبی با جلوگیری از قوز وخم شدن روی میز کار از فشرده شدن حفره شکمی و محدود کردن هضم غذا جلوگیری می نماید .
5- بهینه سازی وافزایش راندمان کار: بعد از سرماخوردگی کمردرد اولین دلیل غیبت از کار می باشد. پیشگیری از خستگی زودرس و کمردرد به بهینه سازی ساعات کار می انجامد .
6- ایجاد ظاهرمناسب و افزایش اعتماد به نفس: طرز نشستن شما می تواند ذهنیت روحی افراد را نسبت به شما تغییر دهد. با پشتی طبی درست و با ظاهری مناسب بنشینید .
7- کاهش هزینه های درمانی فرد و بیمه گزاران: هزینه های درمان کمردرد با سرطان تقریبا برابری می کند مسلما جلوگیری از کمردرد به کاهش هزینه های درمانی می انجامد .
8- عمده دردهای کمر ناشی از نادرست نشستن بر روی صندلی اداری ، مبلهای راحتی منزل و همچنین صندلی خودرو می باشد وپشتی طبی به شما یاری می دهد که ضمن درست نشستن فشارهای وارده به مهره های ستون فقرات خود را نیز کاهش دهید.