مرداد 17
تاثیر ورزش بر دیابت
ورزش در افراد مبتلا به دیابت کنترل شده، گلوكز و گليكوژن را در داخل ماهيچههاي بدن ميسوزاند. در حين و بعد از ورزش، قندخون وارد ماهيچهها ميگردد و سطح گلوكز و گليكوژن را به حد طبيعي ميرساند. برنامه منظم ورزشی برای افراد ديابتي عملکرد انسولين را تنظیم می کند. تمرين هاي هوارسان (ایروبيك) به بیماران دیابتی توصیه می شود.
تمرين هاي هوا رسان اندام هایی را كه براي سلول هاي بدن اكسيژن تهيه ميكنند، فعال ميسازند. انجام این نوع تمرینات به طور مداوم و منظم تغييرات سودمند و مفيدي در ريهها، قلب و رگ هاي خوني پديد ميآورد. در تمرينات هوارسان، بدن هواي بيشتري را به داخل ريهها منتقل ميكند. از جمله تمرينات هوارسان، دويدن در مسافت هاي طولاني، شنا ،دويدن آرام ،دوچرخهسواري، پياده روي و کوه نوردی و اسكي و صحرانوردي و …هستند.
تاثیرات سودمند ورزش در افراد دیابتی
كنترل بيماري ديابت
ورزش در بهبود وضعيت ديابت به خصوص در افراد غيروابسته به انسولين بسيار با اهميت است. ورزش کردن در افراد غیر وابسته به انسولین در طولانی مدت موجب افزایش حساسيت سلول ها به انسولين می گیردد. ورزش اگر در شرايط مناسب صورت گيرد بين برداشت گلوكز توسط عضلات و توليد متقابل گلوكز در كبد توازن ایجاد می کند.
كنترل و كاهش وزن
انجام برنامه ی منظم ورزشی موجب کاهش وزن شده و به سبب آن بافت چربی در بدن کاهش می یابد. کاهش چربی بدن، سلول ها را در برابر انسولین مقاوم می کند. علاوه بر این نیاز برای مصرف داروهاي خوراكي برای پايينآوردن قند خون کم می شود.
كاهش مصرف داروهاي خوراكي و انسولين
همزمان با كنترل مطلوب قندخون و انجام تمرينات ورزشي مرتب، مصرف قرص هاي خوراكي در برخي افراد ديابتي غيروابسته به انسولين كم ميشود و در بيماران ديابتي وابسته به انسولین نيز به علت بهبود وضعيت متابوليك (سوخت و ساز)، ميزان انسولين تزريقي كاهش خواهد یافت. مطالعات نشان داده است گاهي تا 20% يا حتي بيشتر در ماه هاي اوليه شروع برنامه هاي ورزشي، تزريق انسولين كاهش مييابد.
اعتماد به نفس بيشتر
سطح قند خون تا حدی در احساسات افراد دیابتی تاثیر دارد. هنگامي كه غلظت قندخون در افراد دیابتی در حد طبيعي است، احساسات در اين افراد تا حد زيادي در حد نرمال است. در بیشتر افراد دیابتی احتمالا هم زمان با کاهش یا افزایش سطح قند خون، احساسات آنها تحت تاثیر قرار گرفته و کنترل احساسات را از دست می دهند. فعالیت های ورزشی منظم و مداوم، احساس بهبودي را در زندگي افراد دیابتی به وجود خواهد آورد.
تحمل تنش هاي عصبي
ورزش کردن در استرس افراد و مبارزه با تنش های عصبی موثر است. در زمان ورزش موادي به نام آندورفين در خون ترشح ميگردند كه موجب تسكين درد و آرامش رواني ميشوند.
ورزش های مناسب افراد دیابتی
ورزش های استقامتی: انجام ورزش هایی همچون شنا، پیاده روی، بالا و پایین رفتن از پله ها به صورت مداوم به مدت 20 تا 25 دقیقه با شدت کم تا متوسط، بهترین گزینه برای مبتلایان به دیابت هستند. دوچرخه سواری باعث بهبود جریان خون در پاها می شود بنابراین برای افراد دیابتی که حس پاهای خود را از دست می دهند و وزن خود را نمی توانند متعادل کنند، این ورزش بسیار مفید می باشد..
تمرینات انعطاف پذیری عضلات: تمرینات قدرتی مانند وزنه برداری نه تنها منجر به تقویت عضلات و استخوان ها می شود بلکه حساسیت به انسولین را بهبود می بخشد و به کنترل موثرتر قند خون کمک می کند. فقط کافیست برای انجام هر نوع حرکت ورزشی جدید با پزشک تان از نظر امن بودن آن حرکت مشورت کنید
ورزش های کششی: تمرینات انعطاف پذیری و کششی برای حفظ تناسب اندام در مبتلایان به دیابت نوع 2 بسیار موثرند و باید بعد از ورزش های هوازی و قدرتی انجام شوند. یوگا در این میان انتخاب مناسبی است و به کنترل قند خون کمک می کند.