دی 10
چگونه انحراف شست پا و هالوکس والگوس را درمان کنیم؟
چرا شست پا کج میشود؟
انحراف شست (Bunion)، نوعی بدفرمی در شکل شست پا است که بیشتر از 90% در خانمها رخ میدهد، این حالت ناشی از فشار مداوم و نامتعارف بر مفصل پا است که یکی از عاملهای اصلی این عارضه پوشیدن کفش نامناسب است، عدهای هم علت این بیماری را وراثتی و ژنتیکی میدانند و قائلند که کفش نامناسب به روند این بیماری سرعت میبخشد و آن را شدت میدهد. کفش نامناسب به کفشهای غیر طبی گویند که هیچ نوع استانداردی در آن رعایت نشده است، پنجه آن تنگ است و پاشنه آنها بلند است؛ این نوع کفشها در حالت معمول، اگر فردی حتی زمینه ژنتیکی برای ابتلا به هالوکس والگوس (نام دیگر این بیماری است) را نداشته باشد باز هم خطر این بیماری و عوارض آن میتواند تهدید کننده باشد و احتمال ابتلا را بالا ببرد، بهترین کار جهت پیشگیری از کجی شست پا پوشیدن کفش مناسب و استاندارد است. شست پای کج علاوه بر این که اعتماد به نفس این بیماران را سلب میکند دارای درد و عوارضی است که سبب میشود کار قوز شست پا به جراحی بکشد بسیاری از افراد حتی فکر این را نمیکنند که ممکن است انگشت شست پا کج شود در حالی که احتمال ابتلا به این بیماری وجود دارد؛ به همین دلیل توصیه میکنیم از آنجا که احتمال به ابتلا در بانوان، زیاد میباشد حتما این مقاله را تا انتها مطالعه نمایید.

عوامل انحراف شست پا:
علت انحراف شست پا دلایل مختلفی میتواند داشته باشد و نمیتوان یک علت را به طور قطع اعلام کرد، دلیل انحراف شست پا میتواند وراثتی باشد یعنی در میان خانواده به طور معمول این عارضه از نسلی به نسل دیگر منتقل میشود، میتواند نارسایی مادرزادی باشد و از بدو تولد به صورت جزئی همراه فرد باشد، میتواند این بیماری به جهت یک حادثه و آسیب دیدگی در ناحیه مفصل پا باشد؛ البته برخی هم تاثیر کفش نامناسب را عامل این عارضه میدانند، به هر جهت در صورت مشاهده هرگونه ناهماهنگی در شست پا و یا احساس درد باید به پزشک مراجعه کرد.
درمان هالوکس والگوس:
این بیماری باعث نگرانی بسیاری از نوجوانان و جوانان است؛ زیرا هر فردی در این دوران، خواهان نهایت زیبایی و جذابیت است و هر گونه بد فرمی ممکن است او را آزار دهد، بعد از آن رنج و درد ناشی از کجی شست پا موضوع دیگری است که رنج این بیماری را شدت میدهد؛ با این حال درمانهای مختلفی برای این بیماری وجود دارد که اکنون با پرداختن به آن شاید نقش خود را در سلامت جامعه به خوبی ایفا کرده باشیم:
درمان شست پای کج در منزل: این عارضه در صورتی که شدت نیافته باشد حتی در منزل قابل درمان است و با انجام تمریناتی میتوان آن را کنترل و بهبود نمود، این تمرینها به شرح ذیل میباشد:
1. برای درمان شست پای کج به صورت روزانه در منزل انگشت شست پا را با یک دست بگیرید و آن را از مفصل به تمام جهات کشانده و در هر حرکت حدود 15 ثانیه آن را نگه دارید و سپس به جهت دیگر بکشانید. این عمل را روزی چند بار در طول درمان در منزل انجام بدهید زیرا میتواند بسیار موثر در بهبود انحراف شست واقع شود.
2. یکی دیگر از روشهای درمان انحراف شست این است که تمام انشگتان پای خود را با یک دست بگیرید و به سمت بالا بکشید، بعد از آن به حالت راه رفتن پنجه پا را از زمین جدا کنید، در هر مرحله این کار را حدود 15 ثانیه انجام دهید. این عمل نیز میتواند بسیار موثر واقع میشود.
3. چند عدد باند تهیه کنید و آن را دور انگشت شست هر دو پای خود بپیچید و با کشیدن باند پاهای خود را از هم دور و نزدیک نمایید در هر بار کشیدن حداقل یک دقیقه پاها را در همان حالت نگه دارید، این روش در درمان قوز بغل پا بسیار کمک کننده است.
بیشتر بدانید: ورزشهای درمانی هالوکس والگوس
4. استفاده از اسپلینت شست پا در درمان هالوکس والگوس بسیار موثر است مخصوصا در جوانان؛ زیرا تغییر در آن ها راحتتر صورت میگیرد، به هر حال بیماران میتوانند به هنگام خواب به جهت اینکه شست پا در طول شب به حالت صحیح قرار بگیرد از آن استفاده نمایند، استفاده از این نوع شست بند طبی پا در افراد مسن نیز تاثیر گذار میباشد.
برای خرید انواع اسپیلنت هالوکس والگوس کلیک کنید.
5. استفاده از کفش مناسب برای قوز شست پا بسیار تاثیر گذار است، اما کفش مناسب هالوکس والگوس چه کفشی میتواند باشد؟ اکنون ویژگیهای یک کفش خوب را که در طول درمان بسیار تاثیرگذار است را جهت کمک به انتخاب صحیح شما به اختصار بیان میکنیم:
• کفشی انتخاب نمایید که قسمت جلوی آن پهن باشند و انگشتان پا بدون هیچ فشاری و کاملا راحت باشند.
• کفشهایی که دارای پاشنه هستند مناسب نیستند و اگر مجبور به خرید کفش پاشنه دار بودید نباید پاشنه آنها بیشتر از 2 اینچ باشد.
• اگر در جایی مجبور به استفاده از کفش پاشنه دار بودید نهایتا میتوانید 3 ساعت آن را بپوشید و بیشتر از آن مضر است.
• کفش انتخابی شما حتی الامکان با فرم پای شما همخوانی داشته باشد.
• پای شما باید به راحتی درون کفش جای بگیرد، اگر به هنگام پوشیدن کفش مجبور به فشار پا هستید آن کفش مناسب شما نیست.
• جوراب تنگ به هنگام پوشیدن کفش نیز میتواند تاثیر منفی داشته باشد.
• در طول روز در محل کار و هر جایی که مناسب دیدید، پا را از درون کفش در بیاورید تا استراحت کند.
برای خرید انواع کفش طبی کلیک کنید.
6. پد سیلیکونی هالوکس والگوس نیز از جمله ابزارهای بهبودی پا است که میتوان در طول درمان از آن بهره برد.
برای خرید لا انگشتی سیلیکونی کلیک کنید.
اینها بهترین روشهایی است که میتوان در منزل جهت درمان هالوکس والگوس استفاده کرد و قبل از این که شما نیاز به درمان قوز پا با لیزر یا جراحی پیدا کنید پای شما بهبود مییابد.

عمل انحراف شست پا:
آخرین مرحله برای درمان انحراف شست پا، در صورتی که این عارضه شدت یابد و درد و تورم ناشی از آن فرد را از بسیاری از کارهای روزمره باز دارد، جراحی شست پای کج میباشد؛ جراحی میتواند پای شما را به حالت اولیه برگرداند اما در 10% موارد عوارضی از خود نشان میدهد که خوب است آنها را متذکر شویم:
عوارض عمل جراحی هالوکس والگوس:
1. عفونت از جمله عوارضی است که ممکن است بعد از جراحی پای بیمار را تهدید نماید.
2. بعد از جراحی هالوگس والگوس این احتمال میرود که شست پای شما برگشت کند و عمل جراحی تاثیر مثبتی نداشته باشد.
3. آسیب به بافت پا از عوارض جراحی میباشد.
4. ممکن است بعد از جراحی درد بهبود نیابد و ادامه داشته باشد.
5. ورم پا بعد از عمل هالوکس والوگس نیز یکی از مواردی است که بعد از عمل جراحی باید منتظر آن بود که این امر میتواند برای برخی افراد به صورت کوتاه مدت بوده و مانع از راه رفتن آنها گردد.
این عوارض مشترک در عمل جراحی هالوکس والگوس با پین و میله میباشد و بهترین راه درمان همانطور که گفتیم روشهای مراقبتی در منزل است. بعد از عمل جراحی مانند تمامی عملها برای بهبودی نیاز به طول درمان و مراقبت دارد که اکنون به اختصار به آن میپردازیم.
1. به هنگام ترخیص پای شما باند پیچی شده و یا گچ گرفته شده است، در طول درمان باید به مدت 8 هفته از پا مراقبت کرد و از خیس خوردگی و آلودگی مراقبت نمود.
2. در روزهای اول جراحی باید به طور موقت از عصا و یا واکر استفاده نمایید. بعد از مدتی میتوانید تمام وزن خود را بر روی پاها بگذارید.
3. به هنگام استراحت در روزهای آغازین چند عدد بالش زیر پا گذاشته تا پای شما بالاتر نگه داشته شود.
4. ورزشها و داروهای توصیه پزشک را به طور منظم پیگیری نمایید و در صورت تجویز فیزیوتراپی بعد از عمل هالوکس والگوس آن را به طور منظم تا بهبودی انجام دهید.
با همکاری بیمار و انجام این موارد جراحی مثمر ثمر واقع می شود.
سخن آخر
بیماری هالوکس والگوس عارضهای است که ناشی از عواملی همچون ژنتیک، نارسایی مادرزادی و پوشیدن کفش نامناسب است که در صورت ابتلا باعث بدفرمی و درد در ناحیه پا میشود که اگر شدت یابد تحمل آن دشوار است، بهترین اقدام در این زمینه پیشگیری از ابتلا میباشد و بهترین راه پیشگیری، پوشیدن کفشهای طبی و استاندارد است که هیچگاه به پا لطمهای نمیزند. به هنگام ابتلا میتوان با ورزشهای مراقبتی در منزل اقدام به درمان کرد ولی در صورت بیتوجهی به شدت درد، میتواند این عامل شما و پزشکتان را مجاب به انجام جراحی نماید.