دی 11
آیا دیابت بارداری برای کودک من خطرناک است؟
دیابت بارداری از آن دسته بیماریهایی است که اگر کنترل نشود ممکن است برای جنین خطرناک باشد. بانوان در حین بارداری اگر علائمی از قبیل تکرر ادرار، افزایش حجم ادرار، تشنگی، گرسنگی و لاغری در خود مشاهده کردند حتما به پزشک خود اطلاع دهند تا پیشگیریهای لازم انجام شود. زیرا دیابت بارداری روی جنین تاثیر میگذارد و ممکن است باعث بروز خطرات و مشکلاتی شود. اکنون به بررسی برخی از مشکلات و اثرات دیابت بارداری روی جنین میپردازیم.
• رابطه دیابت بارداری و وزن جنین: اگر مادری در طول بارداری قند خونش بیش از حد، بالا باشد سبب افزایش وزن و جثه نوزاد او میشود که طبیعی نیست و نسبت به نوزادان دیگر سنگینتر میگردد. علت رشد غیر متعادل نوزاد در چنین شرایطی کاملا علمی است و پزشکان این مطلب را تایید میکنند؛ زیرا قند بیش از اندازه در خون مادر، پانکراس جنین داخل رحم خود را وادار میکند که انسولین اضافی ترشح کند و همین انسولین اضافی در جنین سبب اضافه وزن و رشد نامتعادل او میشود. اضافه وزن جنین در بسیاری از موارد امکان زایمان طبیعی را از مادر سلب میکند و آن را مجبور به سزارین میکند. پس بهتر است در این دوران بسیار مراقب قند خون خود باشید.

• دیابت باداری و مرگ جنین: دیابت بارداری اوج خطر خود را در سه ماهه آخر بارداری نشان میدهد درست زمانی که مادر و پزشک منتظر زایمان و تولد نوزاد هستند متوجه مرگ جنین میشوند که بسیار دردناک است و یا در مواردی نوزاد بلافاصله بعد از تولد از بین میرود. اثر دیابت بارداری و سقط جنین چیزی نیست که نسبت به آن بیتفاوت بود و یا درمان را به تعویق انداخت زیرا بعد از سقط جنین تاثیرات روانی بسیاری مادر را تحت کنترل خود میگیرد. ضمن اینکه سقط جنین در زایمان اول سبب میشود در زایمانهای بعدی احتمال سقط بالا رود. به همین دلیل پزشکان بر این باورند که بیتوجهی به دیابت بارداری و قتل جنین به صورت ناخواسته توسط مادران انجام میشود در حالی که اگر مادر این موضوع را میدانست تمام تلاش خود را در پیشگیری انجام میداد. مادران باید اطلاعات خود را در این زمینه افزایش دهند که حداقل با رژیم غذایی صحیح ابتلا به دیابت را تا حد زیادی کاهش دهند.
•تاثیر دیابت بارداری بر حرکات جنین: بسیاری از خانمها این سوال برایشان مطرح است که در دوران بارداری که مادر دچار دیابت و قند خودن بالا میشود آیا تاثیری بر حرکات جنین میگذارد؟ چون در حالت عادی در صورتی که مادر شیرینی بخورد تکان جنین بیشتر میشود. در پاسخ باید گفت: جنین روزانه 120 تا 140 دقیقه را میخوابد و طبیعتا مدتی را تکان نمیخورد. اما در مورد مادران مبتلا به دیابت بارداری که برای خود و جنین نگران هستند گاها برای کنترل میزان قند خون غذای کمتری میخورند همین عامل سبب گرسنه ماندن جنین میشود و کمتر تکان میخورد و یا تکان نمیخورد که علت آن هم کاهش قند خون جنین است؛ در این مواقع پزشکان مادران را به خوردن یک خوراکی شیرین توصیه میکنند که بعد از چند دقیقه جنین شروع به تکان خوردن میکند البته اگر این حالت زیاد اتفاق بیافتد حتما به پزشک مراجعه کنید و نوار قلب جنین را بگیرید تا نسبت به سلامت آن اطمینان داشته باشید.

• دیابت بارداری و جنسیت جنین: طبق پژوهشهای انجام شده اگر مادری که دچار دیابت بارداری شده، دارای جنین دختر باشد؛ در این صورت احتمال میرود بعد از پایان دوره بارداری به دیابت نوع 2 مبتلا شود زیرا جنسیت جنین میتواند تاثیرات مختلفی در سوخت و ساز و فیزیولوژی مادر داشته باشد ناگفته نماند که هنوز علت تاثیر جنسیت جنین بر عملکرد انسولین و میزان قند خون مادران باردار مشخص نیست. دیابت نوع 2 شایعترین نوع دیابت است که %90 از بیماران دیابتی را شامل میشود. در این نوع دیابت، بدن در زمان ابتلا، انسولین تولید میکند اما یا میزان انسولین تولید شده کافی نیست و یا اینکه بدن به دلایلی از انسولین تولید شده استفاده نمیکند.
بیشتر بدانید: چگونه دیابت نوع دو را درمان کنیم؟
به گفته پژوهشگران قبلا این گونه تصور میشد که دیابت در زمان بارداری به علت ترکیبی از مشکلات در زمینه متابولیک و تغییرات موقت متابولیک که در دوران بارداری رخ میدهد، اتفاق میافتد، اما گزارشهای به دست آمده نشان میدهد که جنین پسر میتواند باعث تغییرات متابولیک بیشتری نسبت به جنین دختر در زمان بارداری شود؛ زیرا جنین پسر تاثیر شدیدتری نسبت به جنین دختر بر متابولیسم مادر دارد. نکته قابل توجه اینجا است، زنانی که در بارداری اول با جنین پسر دیابت بارداری را تجربه میکنند، پسر بودن جنین هیچ تاثیری بر دیابت مادران در بارداریهای بعدی ندارد. شاید علت آن این است مادرانی که در بارداری اول دچار دیابت میشوند به احتمال 40 درصد در بارداریهای بعدی، مجددا به دیابت مبتلا میشوند و با ریسک 40% میتوان گفت که دیابت در بارداری دوم تحت تاثیر جنسیت جنین قرار نمیگیرد.
با وجود اینکه ضرر دیابت بارداری برای جنین بسیار زیاد است توصیه میکنیم چند نکته از علائم و پیشگیریها را که به طور خلاصه بیان کردیم با دقت مطالعه کنید.
علائم دیابت بارداری
1. تشنگی و ادرار زیاد
2. خشکی دهان در اکثر اوقات
3. خستگی و ضعف مداوم
4. بیحسی و مور مور شدن دست و پا
5. عفونتهایی در پوست، واژن و مثانه
6. زخمهایی که دیر بهبود مییابند
7. تاری دید در اکثر مواقع
روشهای پیشگیری از دیابت بارداری
1. مصرف منظم میوه و سبزیجات
2. کنترل مصرف کربوهیدراتها و خوراکیهای قندی
3. ورزش و تحرک در طول بارداری و زمانهای دیگر
بیشتر بدانید: چه خوراکیهایی در بارداری بخورم تا به دیابت بارداری مبتلا نشوم؟
با انجام این موارد به راحتی میتوانید از دیابت بارداری و یا عواقب دیابت بارداری در امان بمانید و نوزاد را در نهایت سلامت به دنیا بیاورید.
سخن آخر
دیابت بارداری در صورت بیتوجهی میتواند بسیار خطرناک باشد به همین دلیل بهتر است مادران ضمن کسب اطلاعات لازم در این زمینه، در دوران بارداری زیر نظر پزشک متخصص باشند و خود در منزل اقدام به انجام موارد پیشگیری کنند زیرا دیابت بارداری میتواند تاثیر نامطلوبی در نوزاد داشته باشد و امکان سقط و مردن آن حتی اگر شده در لحظات پایانی انتظار، باعث ایجاد شوک و ناراحتی در مادر شود.