دی 12
چگونه رفلاکس معده را برای همیشه درمان کنم؟
امروزه با توجه به تغذیه نامطلوب و خوردن خوراکیهای مضر افراد بسیاری دچار بیماریهای مختلفی میشوند یکی از این بیماریها که مربوط به مشکلات گوارشی است رفلاکس معده نام دارد. این عارضه همان سوزش سر دل است که گاها احساس میشود. ریفلاکس معده به بازگشت اسید معده گفته میشود که نتیجه آن سوزشی است که احساس ناخوشایندی به فرد میدهد این اختلال در دراز مدت میتواند آسیبهای زیادی به فرد وارد کند و زمینه سازی برای ایجاد بیماریهای دیگر همچون سرطان مری کند پس بهتر است اطلاعات کافی در این زمینه به دست آورید تا به هنگام ایجاد رفلاکس بتوانید آن را کنترل کنید و بهبود دهید.
علائم ریفلاکس معده
حال که متوجه شدیم رفلاکس معده چیست؟ خوب است علائم آن را بدانیم که در صورت مشاهده بتوانیم به درمان و پیشگیری آن بپردازیم. از علائم رفلاکس معده میتوان موارد زیر را برشمرد:
1. افزایش بزاق دهان: بزاق دهان یکی از عوامل حیاتی است که در صورت کاهش یافتن مشکلاتی را به بار میآورد. افزایش بیش از اندازه بزاق دهان نیز نشان از ایجاد یک اختلال در بدن است؛ زمانی که فرد مبتلا به رفلاکس و اسید معده میشود بزاق دهان او افزایش مییابد.
2. التهاب در ناحیه ریه: یکی دیگر از مشکلاتی که توسط رفلاکس معده ایجاد میشود التهاب در ناحیه ریه است. معمولا افرادی که از بیماری رفلاکس معده رنج میبرند، ریههای آنها نیز تحت تاثیر اسید معده قرار میگیرد. پس قبل از اینکه ریفلاکس معده به مری برسد و ریهها را تحریک کند باید به درمان آن پرداخت.
3. درد در قفسه سینه و دردهای شکمی: یکی دیگر از علائم بیماری ریفلاکس معده که باعث رنج افراد مبتلا به آن میشود درد در قفسه سینه و شکم است که در صورت شدت باید به پزشک مراجعه شود.
4. ترش شدن دهان: ترشحات ناشی از رفلاکس معده ترش شدن دهان را به دنبال دارد این حالت چند ساعتی در دهان حس میشود و به هنگام غذا خوردن حس نامطلوبی به فرد میدهد.
5. خروپف در خواب: خروپف به هنگام خواب شاید به دلیل ریفلاکس کردن معده باشد زیرا در صورت شدت اسید معده، دستگاه تنفسی را تحت تاثیر خود قرار میدهد و بعد از مدتی تنگی نفس به سراغ فرد میآید و خروپف در خواب را به دنبال دارد.
6. در هضم غذا مشکل خواهید داشت: رفلاکس معده باعث ایجاد زخمها و عفونتهایی در بدن میشود که به هنگام خوردن غذا با احساس ناراحتی و سوزش این عفونتها حس میشود.
7. سوزش معده: از نشانههای رفلاکس معده سوزش معده است که همواره در طول روز فرد مبتلا را آزار میدهد.
8. نفخ بیش از اندازه: افراد مبتلا به ریفلاکس همواره از نفخ معده رنج میبرند و احساس سیری دارند. که دل درد و آروغ زدنهای مکرر را به دنبال دارد.

9. سرفههای خشک و مکرر: یکی دیگر از علائم آزار دهنده رفلاکس معده سرفههای خشک است که بعد از مدتی در فرد مبتلا به بیماری رفلاکس ظاهر میشود.
10. سرگیجه و استفراغ: هنگامی که اسید معده به سمت مری حرکت میکند در بعضی موارد باعث ایجاد سرگیجه و استفراغ میشود.
تشخیص رفلاکس معده
تشخیص ریفلاکس معده با نمایان شدن این علائم بسیار آسان میشود و اگر این موراد را در خود احساس کردید بیشک از علل بیماری رفلاکس معده بوده و باید به درمان آن بپردازید. حتما به پزشک گوارش مراجعه کنید تا این بیماری در شما شدت پیدا نکند و بتوانید آن را کنترل کنید. البته این عارضه راههای درمانی بسیاری دارد که میتوان با انجام آن خود را از شر اسید معده نجات داد و به سلامتی دست یافت. اگر از این بیماری رنج میبرید توصیه میکنیم راههای درمانی آن را مطالعه کنید.
درمان رفلاکس معده
گفتیم که بیماری رفلاکس معده بسیار آزار دهنده است و شخص بیمار با احساس سوزش و درد، همواره احساس ناراحتی و رنج میکند اما خوشبختانه این عارضه راههای درمانی مختلفی دارد و اکنون به تک تک آنها میپردازیم.
درمان طبیعی ریفلاکس معده به وسیله درمان خانگی:
1. استفاده از سرکه سیب: سرکه سیب یک داروی عالی برای برطرف کرده بسیاری از بیماریها است همچنین برای درمان رفلاکس معده بسیار موثر است. برای درمان بیماری ریفلاکس معده به وسیله سرکه سیب باید یک قاشق چای خوری سرکه سیب را با مقداری آب مخلوط کرده و بنوشید اگر یک قاشق آب لیموی تازه به آن اضافه کنید تاثیر بهتری دارد. مصرف این نوشیدنی به صورت روزانه میتواند سوزش و رفلاکس معده را بهبود دهد.
2. وعدههای غذایی را افزایش داده، در مقابل مقدار آن را کم کنید: این روش به درمان سوزش سر دل کمک زیادی میکند زیرا وعدههای سنگین به هنگام هضم به مشکل بر میخورند؛ از این رو وعدهای بیشتر و مقوی با حجم کمتر میتواند بسیار تاثیر گزار باشد. افزایش وعدهها به پنج وعده بسیار مناسب است مانند صبحانه، میان وعده، نهار، میان وعده و شام که هر کدام به صورت مختصر باید مصرف شود تا فشاری به معده وارد نشود.
3. از خوردن غذاهای تند و پر ادویه خودداری کنید: اجتناب از غذاهای تند و پر ادویه و انواع سسها، ترشیها و... میتواند به درمان ریفلاکس معده کمک زیادی کند. بهتر است برای مدتی این موارد را از برنامه غذایی خود حذف کنید.
4.غذاهای التهابی را مدتی از برنامه غذایی خود حذف کنید: خوراکیهای التهابی مانند لبنیات پاستوریزه و شکر تصفیه شده که دارای گلوتن است برای شما مناسب نخواهد بود. حذف این خوراکیها به برطرف شدن ریفلاکس معده کمک فراوانی میکند.
5.حذف غذاهای مضر: بعضی از خوراکیها و غذاها هستند که برای رفلاکس معده مضر است در صورتی که خوردن آنها در حالت معمول مشکلی ایجاد نمیکند. این خوراکیها شامل: شکلات، الکل، نوشابههای گازدار، سرخ کردنیها و غذاهای چرب، سیر، پیاز، غذاهای تند، نعناع، گوجه فرنگی، پرتقال و در کل خوراکیهای اسیدی است. حذف کوتاه مدت این خوراکیها باعث بهبود این بیماری میشود.
.jpg )
6.خوردن خوراکیهای مفید: بسیاری از خوراکیها هستند که برای بیماری رفلاکس معده بسیار مفید است که به عنوان وعدههای غذایی میتوانید از آنها استفاده کنید مانند: آبگوشت، مارچوبه، خیار، کدو تنبل، کدوسبز، ماهی آزاد، بادام و عسل
7. جویدن صحیح: بسیاری از افراد به هنگام غذا خوردن، غذا را خوب نمیجوند و قورت میدهند این کار سبب میشود که معده اسید مناسب را تولید نکند و غذاها تا مدتی در معده بماند که از تاثیرات نامطلوب این روند سوزش معده است. بهتر است که هر لقمه را بین 20 تا 25 بار کامل بجویم تا هم سبب جذب بهتر مواد غذایی در بدن شود و هم باعث ایجاد فشار بر روی معده نشود.
8. نفس عمیق قبل از غذا خوردن: بسیاری از افراد به دلیل وجود استرسهای روزانه، دچار مشکلات تغذیهای میشوند و همین عامل باعث رفلاکس معده میشود. برای پیشگیری از این عامل بهتر است که قبل از خوردن غذا چند نفس عمیق بکشید تا با آرامش بیشتری به غذا خوردن بپردازید.
9. نوشیدن آب کافی: بسیاری از افراد آب کافی در طول روز نمینوشند و بیشتر به مصرف چایی میپردازند؛ در صورتی که مصرف متعادل آب باعث بهبود سوزش معده میشود. زیرا آب از ترشح بیش از اندازه اسید در معده جلوگیری میکند.
10. ماساژ شکمی: ماساژ درمانی یکی از انواع روشهای درمانی است که برای بهبود بسیاری از دردها مفید است. به هنگام سوزش معده نیز میتواند با ماساژ آن را بهبود دهید و روش آن بدین طریق است که با انگشت اشاره و میانه زیر قفس سینه و وسط آن را به صورت دایرهای ماساژ دهید.
حتما بخوانید: چگونه یبوست و اسهال را درمان کنیم؟
11. خوابیدن بعد از غذاخوردن: بسیاری از افراد دچار عادت بد غذایی شدند آنها طوری زندگی روزانه را برنامه ریزی کردهاند که وقت خواب واستراحت طولانی آنها بلافاصله بعد از خوردن غذا است. این افراد معمولا در آخر شب غذا میخورند و به رخت خواب میروند و یا بعد از خوردن نهار به استراحت و خواب میپردازند این عامل مشکلاتی زیادی را به وجود میآورد که یکی از آنها سوزش معده است. اگر خواب خود را برای دو ساعت بعد از خوردن غذا بگزارید حال مساعدتری خواهید داشت. زیرا در این مدت غذا از معده خارج میشود و یا حجم آن در معده به حداقل میرسد.
12. بالش آنتی رفلاکس: استفاده از بالشهای شیبدار در زمان استراحت و خواب یک روش مناسب برای کاهش رفلاکس اسید معده است. این بالشها که با نام بالش آنتی رفلاکس در بازار موجود میباشد با قرار دادن بدن در شیب مناسب مانع از برگشت اسید معده میشود.
برای خرید تشک ضد رفلاکس بزرگسالان کلیک کنید.

13. مصرف جوش شیرین: جوش شیرین قادر است اسید معده را خنثی کند و سوزش معده را کاهش دهد اما نباید در مصرف آن زیاده روی کرد، تا زمان بهبودی میتوانید مقدار اندکی را در آب مخلوط کنید و بنوشید.
درمان دارویی رفلاکس معده:
بسیاری از افراد به علت تاثیر زود هنگام داروهایی شیمیایی، به هنگام رفلاکس معده از این داروها استفاده میکنند. داروهای شیمایی انواع مختلفی دارد ولی در جهت تسکین سریع سوزش معده، آنتی اسیدها بسیار موثر هستند و تاثیر زود هنگامی دارد. آنتی اسیدها خود نیز انواعی دارد که هر کدام دارای ویژگیهای مخصوص به خود است.
انواع آنتی اسیدها:
· آلومینیوم هیدروکساید
· منیزیم هیدروکساید
· آلومینیوم و منیزیم هیدروکساید
· آلومینیوم و منیزیوم هیدروکساید + سایمتیکون (آلومینیوم ام جی سی)
· کربنات کلسیم
· بیکربنات سدیم
اینها همگی از زیر مجموعههای آنتی اسیدها است که در جهت تسکین سوزش معده استفاده میشود و طریقه مصرف آن برای خنثی سازی اسید معده به این صورت است که 1 تا 3 ساعت بعد از غذا باید تا زمان بهبودی مصرف شود. البته این داروها با مشورت با پزشک میتواند با بررسی شرایط شما بسیار موثر واقع شود زیرا به عنوان مثال منیزیم هیدروکسایدها ملین هستند بر عکس آلومینیوم هیدروکساید که تاثیر یبوستزا دارد. البته استفاده مکرر این داروها میتواند تاثیرات مخربی بر روی بدن شما داشته باشد و استفاده مداوم آنها دارای عوارض است به عنوان مثال: مصرف بیش از حد کربنات کلسیم سبب جذب بیش از حد کلسیم میشود که میتواند باعث ایجاد اختلالاتی در بدن شود.
غیر از آنتی اسیدها نوع دیگری از داروها نیز وجود دارد که برای درمان ریفلاکس معده موثر است. این داروها سبب تاثیر در سرعت تخلیه معده بیمار میشود مانند: متوکلوپرامید، سیزاپراید و دوپریدون
نوع سوم از داروهای تسکین دهنده ریفلاکس معده داروهای ضد اسید و مسدود کنندههای گیرنده هیستامین نوع 2 است و آخرین نوع داروهای ضد ریفلاکس داروهایی مانند امپرازول، پنتوپرازول، رابپرازول و لانزواپرازول است که باعث مهار ترشحات اسیدی میشود.
درمان رفلاکس معده با جراحی:
آخرین مرحله درمان رفلاکس معده جراحی است و آن زمانی است که درمان با تغییر در تغذیه و دارو ممکن نباشد؛ در این هنگام پزشک مجبور به پیشنهاد جراحی است. در این نوع عمل جراحی، فوندوس که در قسمت بالای معده قرار دارد به دور پایین مری پیچیده میشود؛ در این صورت عملکرد بسته ماندن دریچه بین مری و معده تقویت میشود تا مانع از برگشت اسید معده به مری شود. در این روش زخمهایی که در مری به خاطر برگشت اسید معده ایجاد شده بود بهبود مییابد . اما از آنجا که عمل جراحی رنج آور بوده و عوارض بعدی را در پیش دارد، بهترین کار این است که قبل از شدت یافتن بیماری ریفلاکس معده با تغییر در تغذیه و مراجعه به پزشک برای درمان دارویی، بیماری خود را بهبود دهید تا در آینده مجبور به جراحی نشوید.
علتهای ابتلا به رفلاکس معده
رفلاکس معده علتهای مختلفی میتواند داشته باشد از جمله:
- استرس که شامل غم، اضطراب، تنش، ناامیدی و... است.
- زخم شدن معده که باعث از دست دادن عملکرد صحیح آن است و اسیدی شدن را به دنبال دارد
- بعضی از نقصهای مادرزادی که مربوط به دستگاه گوارش است.
- بارداری که در آن ایام معده نیز تحریک شده و رفلاکس را به دنبال دارد
- مصرف الکل که از عوارض آن رفلاکس معده است
- عادت بد غذایی
رفلاکس معده در کودکان
رفلاکس معده ممکن است در کودکان نیز رخ بدهد به همین دلیل باید با انجام بعضی از پیشگیریها از این عارضه در کودکان خود جلوگیری کنید؛ از این رو به هنگام غذا دادن به کودک خود در محیطی آرام قرار بگیرید و به جای دادن وعدههای کم و پر حجم، تعداد وعدهها را افزیش داده ولی از حجم آن بکاهید. سعی شود به حالت دراز کشیده به فرزند خود غذا ندهید و بلافاصله بعد از خوردن غذا کودک را نخوابانید. با همین روشهای ساده میتوانید از بیماری رفلاکس معده در کودک خود پیشگیری کنید. علاوه بر این قرار دادن کودک بر روی بالشهای آنتی رفلاکس در زمان خواب و بعد از خوردن غذا یکی از راههای موثر برای جلوگیری از رفلاکس معده در کودکان است.
برای خرید بالش آنتی رفلاکس ویونا کلیک کنید.

سخن آخر
بیماری رفلاکس معده یا همان سوزش سر دل در ابتدا نمیتواند خطرناک باشد و با تغییر در تغذیه و مصرف بعضی از داروها توسط پزشک به سرعت بهبود مییابد ولی در صورت بیتوجهی ممکن است شدت یابد و برای درمان چارهای جز جراحی نباشد.