دی 23
آیا استرس احتمال ابتلا به قند خون را بالا می برد؟
قند خون عصبی چیست؟
قند خون عصبی یکی از چیزهایی است که بر سر زبانها افتاده و مردم معتقدند که دیابت عصبی ناشی از استرس و ضعف اعصاب است که افراد مبتلا به آن میشوند. بر فرض صحت این موضوع هنوز توجیه علمی برای آن وجود ندارد و این که آیا اعصاب میتواند باعث افزایش قند خون شود؟ نیاز به بررسی دارد.
در واقع افراد عصبی و سالم زمانی که تحت تاثیر فشارهای عصبی قرار میگیرند میزان قند خونشان در همان لحظه افزایش پیدا میکند و وقتی آرام میشوند دوباره قند خون به حالت قبل بر میگردد. این عملکرد سیستم بدن به این علت است که هورمونهای استرس هنگام ایجاد شوک عصبی آزاد شده و وارد خون میشوند که سبب میشود ذخایر قند خون بدن آزاد شوند و از آنجا که در برابر انسولین مقاومت میکنند باعث میشود جلوی مصرف قند از سمت سلولهای عمومی بدن گرفته شود و میزان قند خون در لحظه افزایش پیدا کند.
افزایش قند خون در واقع ناشی از سیستم دفاعی بدن است تا مغز را با جریان بالای قند تغذیه کند تا فرد در برابر استرس بتواند مقاومت کند؛ در این هنگام افراد دیابتی، افزایش قند خون چشمگیری پیدا میکنند که باعث ناراحتی بیمار میشود. گاهی اوقات افراد، دارای دیابت خفیف هستند که در شرایط عصبی از بیماری خود مطلع میشوند. به هر حال این موضوع در افراد دیابتی خطر آفرین است و در برخی از افراد سالم ممکن است سبب ابتلا به دیابت در آنها شود. البته راههای پیشگیری و درمان بسیاری وجود دارد که در ادامه به آن میپردازیم.
گاها برای افراد مختلف این سوال پیش میآید که علائم بیماری دیابت عصبی چیست؟ این عارضه علائمی همچون گزگز کردن پاها، بیحسی انگشتان پا، ضعف در عضلات و... دارد که در صورت مشاهده باید به پزشک معالج رجوع کرد تا با انجام تستها و آزمایشها از بروز آن اطلاع پیدا کنید.
بیشتر بخوانید: آیا میدانید تشخیص دیابت با یک آزمایش ساده امکانپذیر است؟
رابطه دیابت با اعصاب
فشارهای عصبی معمولا تاثیر خود را بر روی اکثر بیماریها میگذارند. این قاعده شامل دیابت نیز میشود که با ایجاد فشار عصبی و استرس، قند خون افراد به صورت ناگهانی و بیشتر از حد معمول افزایش پیدا میکند. علایم قند عصبی بر روی روان شخص بیمار نیز موثر است و استرس نیز مشکلاتی برای فرد ایجاد میکند.
برای مشاهده دستگاه تست قند خون کلیک کنید.
تاثیر استرس در افراد مبتلا به دیابت:
1. ایجاد هیجان و عاطفه: استرس گاها باعث میشود فرد دیابتی دچار خشم، زودرنجی و بیقراری شود و گاها احساس گناه میکند.
2. حمله افکار منفی، اختلال در حافظه، فراموشی و ... از علایم شناختی ناشی از استرس فرد دیابتی است.
3. تغییر در رفتار: فرد بیمار به دیابت، به هنگام استرس ممکن است دچار بیاشتهایی و یا پرخوری شود که در هر صورت برای شخص بیمار مضر است. پرخاشگری، اختلالات جنسی، به هم فشردن دندانها از دیگر تغییرات رفتاری در بیمار است.
4. تغییرات جسمی: سردرد، عرق کردن، اختلالات گوارشی، تنگی نفس و... ازتاثیرات فشار عصبی بر فرد دیابتی است.

12 روش مقابله با استرس که به بهبود بیمار کمک میکند
1. در برنامه خود زمانی را به آرامش اختصاص دهید.
ایجاد آرامش در افراد مختلف متفاوت است افراد مختلف معمولا با کتاب خواندن، گوش دادن به موسیقی، ورزش، دیدن مناظر طبیعی و... آرامش پیدا میکنند. افراد دیابتی باید در طول هفته ساعتی را به آرامش بپردازند.
حتما بخوانید: تاثیر ورزش بر دیابت
2. عدم تعویق انداختن در کارهای مهم
اگر تصمیم مهمی گرفتید تا کاری را انجام دهید سریعتر آن را به پایان برسانید گاهی اوقات استرس انجام یک کار از انجام ندادن و یا به تعویق انداختن آن سختتر است. معمولا قبل از انجام یک کار، افراد ترس در نتوانستن آن را دارند و همواره تا به هنگام انجام نگران هستند؛ به همین دلیل به سرعت تصمیم خود را عملی کنید فرقی نمیکند نتیجه چه میشود مهم این است که استرس شما در هر حالت به پایان میرسد.
3. یک قلم و کاغذ همراه داشته باشید.
گاهی اوقات ممکن است فراموش کردن چیزی شما را مضطرب کند. اگر از آن دسته افرادی هستید که فراموش کردن چیزی باعث ناراحتی و استرس شما میشود پس بهتر است همه چیز را یاد داشت کنید.
4. با افراد خانواده معاشرت کنید.
خانواده به خودی خود سبب ایجاد آرامش در افراد میشود پس بهتر است ساعاتی در روز را در کنار خانواده سپری کنید و با آنها در ارتباط باشید.
5. مشکلات و ناراحتیهای خود را بازگو کنید.
اگر مشکلی شما را ناراحت میکند درون خود نریزید. سعی کنید مشکلات خود را با اطرافیان و نزدیکان خود در میان بگذارید. مهم نیست که آنها بتوانند راه کاری ارائه بدهند یا نه، مهم این است که از استرس شما کاسته شود.
بیشتر بدانید: چرا افراد مبتلا به دیابت نوع یک به افسردگی دچار می شوند؟
6. اهداف خود را از مهمتر به مهم به ترتیب بنویسید.
اهداف زندگی خود را از مهمتر به مهم یادداشت کرده و بر روی آنها تمرکز داشته باشید و مسائل بیاهمیت و کم ارزش را فراموش کنید.
7. در زندگی برنامه ریزی داشته باشید.
برنامه ریزی در زندگی سبب میشود روال زندگی در دست شما باشد و همواره مشغول باشید، این عامل باعث کاهش نگرانی فرد از آینده میشود.
8. انتظارات خود را از زندگی و دیگران کاهش دهید.
این را بدانید که قرار نیست همیشه همه چیز و همه کس طبق میل شما عمل کنند. شاید زندگی آن طور که شما میخواهید پیش نرود پس به جای نارضایتی و نگرانی انتظارات خود را کاهش دهید.
9. به جای تحمل شرایط سخت آن را رها کنید.
شما هیچگاه مجبور به تحمل شرایط سخت نیستید اگر شرایط کنونی به شما تحمیل شده و مجبور به تحمل آن هستید و همواره احساس ناراحتی دارید آن را رها کنید. سلامتی شما مهمتر از هرچیزی است.
10. کمی به خودتان برسید.
به جای اینکه خودتان را در گیر همه چیز و همه کس کنید کمی به خودتان توجه کنید. چه چیزهایی عامل استرس در شما میشود آنها را شناسایی کنید و از خود دور کنید. علائم اضطراب خود را زیر نظر بگیرید و به پزشک معالج اطلاع دهید. استرس میتواند بیماری دیابت را وخیمتر کند.
11. به خود و دیگران محبت کنید.
به جای اینکه به مسائل مختلف فکر کنید به دیگران محبت کنید و مسلما این محبت به خود شما بر میگردد. روابط دوستانه به شدت استرس را کاهش میدهد.
12. تغذیه مناسب داشته باشید.
اگر تغذیه مناسبی داشته باشید باعث میشود بدن شما در برابر آسیبهای استرس از خود مقاومت نشان دهد پس بهتر است به طور روزانه در وعدههای خود ترکیب مناسبی از ویتامینها و پروتئینها قرار دهید.

درمان قطعی قند عصبی
از آنجا که قند خون و استرس رابطه مستقیم با یک دیگر دارند در ابتدا باید جهت درمان قند خون استرسی و عصبی، موارد استرسزا را شناخت و آنها را از خود دور کرد تا فشارهای عصبی کاهش یابد و سپس باید از علایم قند عصبی نیز آگاهی داشت که در صورت بروز، بتوانید به سرعت آنها را شناسایی کنید و بعد به درمان دیابت عصبی یا قند عصبی بپردازید. جهت درمان و کنترل دیابت عصبی، هم داروی شیمایی وجود دارد و هم درمان گیاهی که برای استفاده از این روشها باید با پزشک خود مشورت کنید.
درمان گیاهی دیابت عصبی
داروهای گیاهی متعددی وجود دارند که در کنترل و کاهش دیابت عصبی بسیار موثر هستند اکنون 5 مورد از بهترینهای آن را معرفی میکنیم.
1. دارچین: دارچین سبب کاهش هموگلوبین AC1 میشود و همچنین سبب افزایش سوخت و ساز بدن و کاهش وزن است که از نتایج آن کنترل دیابت نیز میباشد.
2. رازیانه: دانه و سبزی رازیانه شامل ترکیباتی هستند که قند عصبی را کاهش میدهد. البته کاهش قند خون یکی از تاثیرات مثبت این نوع سبزی است.
3. سیر: خواص درمانی سیر بسیار است من جمله برای کنترل قند، پیشگیری از سرطان و مشکلات قلبی
4. نعناع: به دلیل وجود آنتی اکسیدانهای طبیعی در آن بسیار موثر در درمان دیابت است و پیشگیری از بیماریهای قلبی و سرطان نیز میکند.
5. زردچوبه: ادویهای بسیار محبوب است که یکی از خواص درمانی آن بهبود قند خون عصبی است.
حتما بخوانید: 10 داروی گیاهی مناسب افراد دیابتی
درمان دارویی قند عصبی
برای درمان دارویی به پزشک مراجعه کرده تا طبق نظر او و میزان قند خون شما دارو تجویز شود. اما جهت اطلاع، داروهای موثر برای بهبود دیابت به شرح زیر است.
1. انسولین: افراد مبتلا به دیابت به صورت تزریقی از آن استفاده میکنند.
2. قرص گلیبن کلامید یا گلیبوراید
3. متفورمین
برای خرید دقیق ترین دستگاه تست قند خون خانگی کلیک کنید.
البته داروهای دیگری نیز تولید شده است و کم و بیش در داروخانهها عرضه میشود اما این 3 دارو برای درمان دیابت معروف و شناخته شده است.
در هر صورت به هر دلیلی که نسبت به افزایش و یا کاهش قند خون خود شک کردید باید به پزشک مراجعه کنید و آزمایش دهید. البته امروزه ابزاری به نام دستگاه تست قند خون تولید شده است که با خرید یکی از آنها میتوانید به راحتی در منزل میزان قند خون خود و خانواده را در کمتر از یک دقیقه آزمایش کنید، درصورتی که خارج از حالت طبیعی بود به سرعت به پزشک مراجعه کنید.
سخن آخر
عوامل مختلفی بر افزایش قند خون تاثیر گزار است که با شناخت آن میتوان مراقب خود بود تا دیابت شدت پیدا نکند یکی از عوامل موثر استرس و فشارهای عصبی است که میزان قند خون را در لحظه افزایش میدهد؛ به همین دلیل افراد دیابتی باید عوامل استرسزا را از خود دورکرده و تغذیه سالمی را استفاده کنند تا بتوانند دیابت آنها کنترل شود.