دی 26
چه کنم تا کودکم دیابت نگیرد؟
دیابت یکی از بیماریهای شایع است که متاسفانه افراد زیادی را تحت تاثیر خود قرار میدهد. دیابت نوع یک معمولا در میان کودکان بیشتر دیده میشود و دیابت نوع دو در بزرگسالان شایعتر است علی الخصوص بعد از عبور از سن 40 سالگی که در افراد مستعد به دیابت، در این محدوده سنی بیشتر دیده میشود. معمولا دیابت در کودکان، مادر را بسیار نگران میکند و از وجود این عارضه در نوزاد خود رنج میبرد. نوزادان شیر خوار، زمانی که به شیر خوردن مشغول میشوند شیرههای گوارشی او به تجزیه شیر میپردازد و گلوکز را که منبع سوخت و ساز بدنش میباشد را از شیر جدا میکند. این گلوکز وارد جریان خون شده و بدن هورمونی را به نام انسولین تولید میکند که به سلولهای بدن کمک میکند تا گلوکز را صرف تامین انرژی کند. انسولین به وسیله لوزالمعده به صورت خودکار تولید میشود اما در افراد مبتلا به دیابت نوع یک، لوزالمعده انسولین تولید نمیکند بر خلاف دیابت نوع دو که لوزالمعده انسولین تولید میکند اما بدن توانایی جذب آن را ندارد. در هر کدام از دو نوع دیابت گلوکز موجود در خون جمع میشود و از طریق ادرار دفع خواهد شد و بدن نمیتواند به وسیله گلوکز تامین انرژی کند. خوشبختانه این بیماری قابل کنترل است به شرط این که توصیههای پزشکی این دوران رعایت شود در غیر اینصورت منجر به کوری، آسیب به کلیه، پوکی استخوان و... میشود. در صورتیکه میخواهید همه چیز درباره دیابت کودکان و خطرات و عوارض آن و همچنین چگونگی تشخیص دیابت در کودکان تا مرحله درمان را بدانید این مقاله را با دقت تا انتها مطالعه کنید.
برای مشاهده دستگاه تست قند خون کلیک کنید.
علت دیابت کودکان
علل دیابت کودک ممکن است وراثتی باشد و جنبه ژنتیکی داشته باشد با این حال تغذیه، چاقی، دخانیات، کم تحرکی، استرس و از این قبیل موارد در ابتلا به این عارضه بی تاثیر نیست. اما از آنجا که کودکان و نوزادان هیچ کدام درگیر مواردی چون استرس، تغذیه ناسالم، دخانیات و... نیستند احتمال ژنتیکی در آنها قویتر است. گرچه نظراتی همچون حملات بعضی از ویروسها وجود دارد که جای تامل است.
علائم بیماری دیابت در کودکان
بیماری دیابت همانند دیگر بیماریها دارای علائمی است که با شناخت آنها میتوانیم پی به این عارضه ببریم. علامتهای دیابت درکودکان به طور کلی در موارد زیر خلاصه میشود. در صورتی که کودکی دارید و نگران سلامت او هستید با مطالعه علائم بیماری دیابت در نوزادان و روشهای درمانی آن، کودک خود را ایمن نگه دارید.
1. تکرر ادرار و تشنگی زیاد
تشنگی در کودکان امری طبیعی است زیرا فعالیت آنها بیشتر از بزرگسالان است. اما اگر احساس کردید کودک شما بیشتر از حد معمول دستشویی میرود و زود به زود تشنه میشود حتما این مورد را به پزشک اطلاع دهید.
2. آسیب به میزان بینایی کودک
دیابت روی شبکههای چشم و رگهای آن تاثیر میگذارد و بینایی را کاهش داده که در صورت بیتوجهی به کوری میانجامد.

3. لاغر شدن کودک
در صورتیکه در خون انسولین کافی وجود نداشته باشد، بدن مجبور میشود از دیگر منابع انرژی استفاده کند؛ همین عامل سبب میشود منابع چربی و قند موجود در بدن صرف سوخت و ساز شود که منجر به کاهش وزن قابل ملاحظه و لاغری میشود.
4. کم حوصلگی و بد اخلاقی کودک
در صورتیکه متوجه شدید خلق و خوی کودک شما تغییر کرده است باید توجه خود را به کودک بیشتر کنید شاید این تغییر خلق و خو به دلیل عدم ثبات میزان قند خون آنها باشد. محققان بر این عقیدهاند که بالا رفتن قند خون باعث احساس بیماری و بیحوصلگی در آنها میشود و خلق و خوی آنها را عوض میکند.
5. ضعف بدنی کودکان
افت میزان قند خون در کودکان سبب میشود آنها احساس ضعف کنند تا جاییکه دست و پای آنها به لرزش میافتد و همواره احساس خستگی میکنند. ناگفته نماند حتی بزرگسالان که در طول شب دچار افت قند خون میشوند در روز احساس خستگی و ناراحتی دارند و قادر به انجام کارهای روزمره خود نیستند.
این موارد در تشخیص دیابت در کودکان بسیار موثر است که با شناخت آن میتوانید از شیوع دیابت شیرین در کودکان خود مطلع شوید. بعد از مراجعه به پزشک و گرفتن آزمایش، ابتلا و عدم ابتلا به آن قطعی میشود.
برای خرید دقیق ترین دستگاه تست قند خون خانگی کلیک کنید.
انواع دیابت در کودکان
همانطور که گفتیم دو نوع دیابت داریم دیابت نوع یک و دیابت نوع دو، که اولی در خردسالان شیوع دارد و دومی در بزرگسالان بیشتر دیده میشود اما همین دیابت نوع دوم به دلایلی مانند اضافه وزن و چاقی مفرط در کودکان نیز دیده شده است زیرا چاقی و اضافه وزن سبب فشار بر لوزالمعده میشود که میتواند باعث آغاز دیابت در کودک شود.

پیشگیری از دیابت در کودکان
برای پیشگیری از دیابت کودکان، دوران بارداری مادر بسیار با اهمیت است و همه چیز به مادر و رژیم غذایی او بستگی دارد. رژیم غذایی نامناسب و استفاده مداوم از مواد غذایی پر چرب سبب بروز دیابت در نوزاد میشود اگرچه که مادر خود دچار چاقی و دیابت نشود. رژیم غذایی نامناسب تکامل پانکراس جنین را تحت تاثیر قرار میدهد از طرفی دیگر اگر مادر تغذیه کافی نداشته باشد سبب میشود ذخایر گلوکز بافتهای جنین کاهش پیدا کند و قند کافی به مغز نرسد که در نهایت منجر به کاهش رشد جنین میشود.
بیشتر بدانید: آیا دیابت بارداری برای کودک من خطرناک است؟
عوارض دیابت نوع یک در کودکان
گفتنی است عوارض دیابت در کودکان تقریبا همان علائم ظاهری است که به وسیله آن متوجه دیابت در کودک میشوید البته اگر به این موضوع بیتوجه باشید خطرات دیابت کودکان هر لحظه فرزند شما را تهدید میکند و ناراحتیهایی در کلیهها، بینایی و... برای آن به وجود میآورد.
عوارض دیابت نوع 2 در کودک
پیشرفت دیابت نوع 2 در کودکان نسبت به بزرگسالان بیشتر است و عوارض کلیوی و بینایی زودتر در آنها مشاهده میشود همچنین خطر افزایش فشار خون و کلسترول را به همراه دارد.
دیابت نوع 2 در کودکان با چاقی همراه است؛ به همین دلیل باید نسبت به اضافه وزن کودکان خود حساسیت به خرج دهید.
بیشتر بدانید: چه کسانی حتما دیابت نوع 2 میگیرند؟
تغذیه کودک دیابتی
یکی از نکاتی که برای کودک دیابتی باید در نظر گرفته شود تغذیه آن است. تغذیه کودکان دیابتی کمی متفاوتتر از دیگرکودکان است و برای کنترل قند خون بسیار موثر است. کودک دیابتی باید 10 درصد کمتر از نیاز واقعی خود کالری مصرف کند و قندهای ساده را از رژیم غذایی آنها باید حذف شود و یا تا حد زیادی کاهش یابد. در کودکانی که مبتلا به بیماری دیابت هستند وعدههای آنها باید افزایش داده شود و از حجم آنها کم شود؛ یعنی سه وعده غذا در روز را به 5 وعده افزایش دهند و دو میان وعده بین صبحانه و نهار، نهار و شام اضافه کنند و در صورت نیاز یک وعده هم برای آخر شب آنها بگذارید به طور مثال آخرشبها میتوانید به آنها میوه بدهید. البته این برنامه غذایی باید با توجه به میزان کالری و قند موجود در غذاها تفکیک داده شود که بهتر است با مشورت با پزشک این برنامه را برای کودک خود بچینید.

بسیاری از پدر و مادرها به دلیل اصرار فرزندشان به آنها شیرینی میدهند که در ایام این بیماری اصلا توصیه نمیشود ولی در صورت اصرار کودک میتوانید به آن شیرینی رژیمی بدهید اما باید توجه داشته باشید که در این نوع شیرینیها فقط قند آنها رژیمی است و چربی موجود در آنها رژیمی نیست و باید در ابتدا میزان کالری آنها را محاسبه کرده و بعد به کودک خود بدهید.
درمان قطعی دیابت در کودکان
دیابت در کودکان قابل کنترل و درمان است از درمان و کنترل تغذیهای گرفته تا تزریق انسولین برای کودکان به تجویز پزشک، از روشهای موثر درمان و کنترل دیابت است ضمن اینکه درمان دیابت کودکان با طب سنتی نیز امکان پذیر است. در طب سنتی مصرف بعضی خوراکیها توصیه شده که در کنترل میزان قند خون بسیار موثر است.
مصرف برگ انجیر
برگ انجیر فواید بسیاری دارد از جمله درمان دیابت، برونشیت، زگیل تناسلی، سیروز کبدی و...
مصرف برگ انجیر به این صورت است که صبح ناشتا مقداری از آن را در آب تصفیه شده میجوشانید و مانند چای مصرف میکنید. این دارو تاثیر مطلوبی در کاهش قند خون دارد.
مصرف بعضی از مواد غذایی و سبزیجات به صورت خام
مواد غذایی طبیعی به صورت خام تاثیر بسیاری در کنترل دیابت دارد این غذاها شامل: جوانه گندم، میوه، آبمیوه طبیعی، آجیل و... است، میوههایی که تاثیر مطلوبی در کنترل دیابت دارند شامل: سیب، زردالو، چغندر، توت، هویچ، مرکبات و... که سرشار از فیبر هستند.
استفاده از روغن زیتون
محققان بر این باورند که روغن زیتون باعث کاهش سطح کلسترول است و از بسیاری بیماریها همچون دیابت پیشگیری میکند و در درمان آن نیز موثر است. بیماران دیابتی حتی قبل از خواب اگر به مصرف دو قاشق روغن زیتون بپردازند تاثیر مطلوبی بر روی دیابت آنها خواهد گذاشت. مادران میتوانند با ترکیب سالادهای سالم با روغن زیتون میل به خوردن را در کودک خود ایجاد کنند.
سخن آخر
بالا بودن قند خون در اطفال میتواند بسیار خطر آفرین باشد و سرانجام کار، در صورت بیتوجهی و بیاهمیتی صدماتی به کلیهها و بینایی وارد میکند پس بهترین کار جهت پیشگیری، شناخت علائم دیابت نوع 1 و 2 و شناخت راههای جلوگیری از دیابت کودکان است که در صورت بروز آن پیشگیریهای لازم انجام شود.