بهمن 05
5 روش درمان خار پاشنه در بارداری
خار پاشنه عارضهای است استخوانی که به سبب تاثیر عواملی، در استخوان پاشنه پا ایجاد میشود. این عارضه بسیار دردناک است. ایجاد خار پاشنه و دردهای آن تحت تاثیر فاشیای کف پا است. فاشیای کف پا باند پهنی است که از پاشنه تا سر انگشتان کشیده میشود. وقتی فاشیا ملتهب شود و التهاب آن طولانی شود سبب رسوب کلسیم در محل اتصال فاشیا به پاشنه شده که در نهایت باعث ایجاد خار پاشنه میگردد. یکی از دلایل التهاب فاشیای کف پا اضافه وزن ناگهانی در دوران بارداری است که باعث ایجاد فشار و آسیب بر بافت پا میشود. اکنون به بررسی خار پاشنه بارداری، علت ایجاد، علائم و نحوه درمان آن میپردازیم.
علت خار پاشنه
همان طور که اشاره کردیم، خار پاشنه زمانی رخ میدهد که رسوبات کلسیم در قسمت پاشنه پا ایجاد شود. این عارضه به طور معمول طی چند ماه اتفاق میافتد. از دلایل ایجاد خار پاشنه میتوان به کشیدگی عضلات و رباتهای پا، کشش پلانتار فاشیا و تکرار پاره شدن غشای پاشنه اشاره کرد که این دلایل بخاطر بروز اختلالاتی در بدن ایجاد میشود.
عوامل تاثیرگذار در ایجاد خار پاشنه
1. سن: گاهی اوقات علت بروز برخی از بیماریها و مشکلات، افزایش و کهولت سن است. این عامل در به وجود آمدن این عارضه بیتاثیر نیست.
2. چاقی و اضافه وزن: چاقی و اضافه وزن سبب ایجاد فشار بر بافتهای پا، ایجاد التهاب و وخیم شدن دردهای ناحیه پاشنه میشود.

3. بارداری: اضافه وزن ناگهانی در بارداری نیز میتواند عامل ایجاد خار پاشنه باشد به همین دلیل در این دوران جهت پیشگیری از این عارضه باید اقداماتی انجام داد.
4. صافی کف پا: افرادی که پای صافی دارند احتمال ایجاد خار پاشنه در آنها زیاد است، به همین دلیل باید اقدامات پیشگیرانه جهت جلوگیری از ابتلا به خار پاشنه را انجام دهند. کفی طبی برای کف پای صاف یک روش درمانی برای جلوگیری از این بیماری است.
5. کفش نامناسب: بسیاری از افراد، به دلیل پوشیدن کفشهای غیر استاندارد یا پوشیدن کفش پاشنه بلند، سبب ایجاد این عارضه در پای خود میشوند. از آنجا که کفش میتواند در سلامتی نقش تعیین کنندهای داشته باشد، انتخاب کفش مناسب کمترین کاری است که جهت پیشگیری از ابتلا به خارپاشنه میتوان انجام داد.
برای خرید دمپایی مخصوص خارپاشنه کلیک کنید.
6. راه رفتن نادرست: گاهی اوقات راه رفتن نادرست سبب وارد شدن فشار زیاد روی استخوان پاشنه و رباطها میشود که در دراز مدت سبب ایجاد خار پاشنه خواهد شد.
7. ضربه به پاشنه پا: ضربه به پاشنه پا و پاره شدن غشای پا میتواند سبب ایجاد عارضه خار پاشنه شود.
8. جنسیت: تحقیقات نشان داده است که شیوع خار پاشنه در زنان بیشتر از مردان است. بنابراین احتمال ابتلا به خارپاشنه در دوران بارداری امری طبیعی است.
9. فعالیت روی سطوح سخت از عوامل تاثیرگذار این عارضه است.
10. بعضی از بیماریها سبب ایجاد خار پاشنه میشود مانند: آرتریت واکنشی، سندروم رایتر، روماتیسم ستون فقرات، بیماری هیپر استوز اسکلتی ایدیوپاتیک منتشر و پلانتار فاشیاتیس
11. برخی از شغلها که نیاز به ایستادنهای طولانی مدت دارد.
12. افرادی که در ابتدا در زمینهای نرم ورزش میکردند ولی اکنون در زمینهای سخت ورزش میکنند.
13. تمرینات سنگین: تمرینهای سنگین ورزشی که باعث ایجاد فشار بر پاشنه پا میشود میتواند عاملی برای ایجاد خار پاشنه باشد، مخصوصا تمرینهایی که در آن دویدن و پریدنهای ممتد وجود دارد. استفاده از کفی مناسب در کفش های ورزشی میتواند فشار ناشی از دویدن و پرش را تا میزان بسیار بالایی خنثی سازد کفی های پاپیا به عنوان یکی از بهترین کفی کفش ورزشی شناخته شده است.

علت درد خار پاشنه
خیلی از بیمارانی که به هر دلیلی دچار خار پاشنه شدهاند از دردهای زیاد آن همواره رنج میبرند. معمولا افراد گمان میکنند که علت درد پاشنه پای آنها همان برجستگی و عارضه استخوانی است که در پای آنها ایجاد شده است اما با خارج کردن آن متوجه میشوند که درد هنوز کاهش نیافته است؛ پس معلوم میشود که علت اصلی درد پاشنه، خار پاشنه نیست. معمولا افرادی که مبتلا به درد پاشنه هستند به تجویز پزشک اقدام به عکس برداری و رادیوگرافی میکنند و در تصاویر، استخوانی تیز و خار مانند در پاشنه مشاهده میکنند که به آن خار پاشنه میگویند. در گذشته گمان میکردند درد ناحیه پاشنه پا به دلیل وجود همین زائده استخوانی است؛ در صورتی که امروزه ثابت شده است درد ناحیه پاشنه ارتباطی به این زائده استخوانی ندارد؛ زیرا عواملی که سبب درد شده است باعث ایجاد خار پاشنه نیز شده است و با پیگیری آن علل میتوان درد پا را بهبود داد. بسیاری از افراد هستند که هنوز خار پاشنه در آنها پدیدار نشده اما درد پاشنه آنها را رنج میدهد زیرا علت اصلی درد پاشنه پا و ایجاد این عارضه استخوانی، التهاب فاشیای پلانتار است.
علائم خار پاشنه
اگر فردی به هر دلیلی دچار التهاب فاشیای پلانتار و خار پاشنه شده باشد میتواند با شناخت مشخصات خار پاشنه این درد را بشناسد و به درمان آن بپردازد. علائم خار پاشنه در فرد مبتلا به صورت زیر است:
1. درد شدید در اولین قدمیکه بعد از نشستنهای طولانی و یا به هنگام صبح بعد از بلند شدن از رختخواب بر میدارد. ممکن است با کمی راه رفتن و یا ماساژ پا این درد کاهش یابد اما نشان دهنده خار پاشنه در پای فرد است.
2. احساس دردی مستمر در تمام طول روز
3. التهاب در قسمت جلو پاشنه پا
4. برآمدگی استخوانی شکل کوچک زیر پاشنه پا
5. سخت راه رفتن
البته ممکن است تمامیاین علائم در فرد مبتلا دیده نشود، ولی همواره احساس درد و ناراحتی وجود داشته باشد که برای تشخیص خار پاشنه و علت درد باید به پزشک مراجعه کرد. بهتر است در زمان سلامتی قبل از پدیدار شدن دردهای پاشنه پا اقدامات لازم درجهت پیشگیری از خار پاشنه، مانند پوشیدن کفش مناسب، کفی طبی مناسب، آمادگی جسمانی به هنگام ورزش، نشستن در بین فواصل طولانی ایستادن و.... را انجام دهید.
برای خرید انواع کفی طبی برای درمان خار پاشنه کلیک کنید.
درمان خارپاشنه
خارپاشنه در ایام بارداری که به دلیل افزایش وزن ناگهانی در فرد ایجاد میشود، بعد از دوره بارداری دردهای ناشی از آن کاهش مییابد؛ با این حال روشهای درمانی برای تسکین درد در دوران بارداری و پس از آن وجود دارد که تا مرحله بهبودی میتوانید آنها را در منزل انجام دهید.
بیشتر بخوانید: چطور خارپاشنه را درمان کنیم؟
راههای درمان خار پاشنهی پا
جهت درمان قطعی خار پاشنه در خانه روشهای درمانی متنوعی وجود دارد که با انجام آن در منزل میتوانید از شر دردهای این عارضه خلاص شوید. روشهای درمانی به شرح زیر است:
1. ماساژ درمانی: این روش بسیار راحت بوده و در دوران باردای میتوان از آن در تسکین درد پاشنه بهره برد. بهتر است ماساژ پاشنه پا به هنگام شب و قبل از خواب انجام شود. اگر ماساژ پاشنه به وسیله یکی از روغنهای طبیعی مانند روغن زیتون، سیاهدانه، کنجد و ... انجام شود، تاثیر بهتر و مطلوبتری میتواند داشته باشد.

2. پد مخصوص خار پاشنه: از پدهای مخصوص خار پاشنه در کفش خود استفاده کنید و همواره با جوراب ضخیم، پای خود را گرم نگه دارید.
برای خرید انواع پد خار پاشنه کلیک کنید.
3. زالو درمانی: زالو درمانی در پاشنه پا میتواند باعث کاهش سریع التهاب شود، اما در دوران بارداری حتما باید با پزشک متخصص مشورت شود.
4. کمپرس یخ: استفاده از کمپرس یخ در طول روز میتواند درد این عارضه را تا حد زیادی کاهش دهد. البته باید از قرار دادن مستقیم یخ بر روی پوست اجتناب کرد.
5. حرکات کششی: انجام حرکتهای کششی در منزل میتواند بسیار موثر باشد. در صورت توانایی، هر کدام از این حرکات را در دوران بارداری انجام دهید و هر کدام از حرکات که در این ایام برای شما مشکل است را بعد از زایمان انجام دهید.
حرکات کششی خار پاشنه
• کف دستهای خود را به دیوار بچسبانید یک زانو را صاف نگه داشته و پاشنه آن پا را روی زمین بگذارید و زانوی دیگر را خم کنید. در این حالت تاندون آشیل و قوس کف پا هنگام خم شدن کشیده میشود. 10 ثانیه در این حالت بمانید.
• کف پا و انگشتان پایی که درد میکند را بگیرید و به عقب بکشید.
• سعی در برداشتن اشیاء ریز با انگشتان پا

• ماساژ با توپ یا شیشه نوشابه: به این صورت که پای خود را روی آن گذاشته و توپ را روی زمین عقب جلو کنید.
بیشتر بدانید: درمان خار پاشنه با ورزش در منزل
روشهای درمانی دیگری مانند داروهای مختلف، تزریق مخصوص، فیزیوتراپی، استفاده از کفش مخصوص و ... وجود دارد که در صورت شدت درد، با تجویز پزشک میتوانید انجام دهید.
سخن پایانی
یکی از مشکلاتی که در دوران بارداری به دلیل افزایش ناگهانی وزن ممکن است اتفاق بیافتد، ایجاد درد در ناحیه پاشنه پا است که با شناخت عوامل تحریک کننده و پیگیری منظم در انجام دستورالعملهای مناسب، میتوانید این عارضه را به زودی بهبود دهید.