بهمن 07
دیسک یا آرتروز گردن، به کدامیک مبتلا هستم؟
بیماری دیسک گردن
بدن آدمی بعد از گذشت مدت زمانی تحت تاثیر عوامل مختلفی قرار گرفته و به طبع آسیبهایی میبیند. یکی از این آسیبها، دیسک گردن است. این عارضه در اثر خم کردن، یکباره چرخاندن و فشارهای ناحیه گردن ایجاد میشود. هر کسی در طول زندگی درد ناحیه گردن را تجربه کرده است، اما دیسک گردن چیزی فراتر از یک درد معمولی است که متاسفانه در حال حاضر بسیاری از افراد، دچار این عارضه هستند. درد دیسک گردن از ناحیه گردن شروع شده و منجر به ضعف در شانهها، بازوها و دستها میشود.
بیماری دیسک گردن چیست؟
مهرههای گردن از هفت استخوان تشکیل شده است، بین مهرهها، دیسک قرار دارد و ما بین دیسکها با مادهای ژله مانند، پر شده است که در نهایت موجب میشود گردن فرد به راحتی حرکت کند، درست مانند دری که روغن کاری شده و بسیار نرم حرکت میکند. ماده ژلهای ما بین ستون فقرات شوکهای گردنی را جذب و خنثی کرده و از ایجاد فشار اضافی به گردن جلوگیری میکند. اما به مرور زمان، این ماده ژلهای ممکن است تحت تاثیر عواملی خاصیت خود را از دست بدهد؛ در این حالت کانال نخاعی باریک شده و عصبها آسیب میبینند، پزشکان به این حالت انحطاط دیسک میگویند. در این بیماری انعطاف پذیری گردن کم میشود و در اواخر روز درد و سفتی گردن باعث ناراحتی فرد مبتلا میشود.

عوامل بروز دیسک گردن
دیسک گردن ممکن است به سبب عوامل مختلفی ایجاد شود. علل و عوامل بروز دیسک گردن به شرح زیر است:
1. یکی از علتهای دیسک گردن آسیب دیدن آن مثلا بر اثر تصادف است. البته ممکن است این عارضه خود به خود نیز ایجاد شود.
2. گاهی اوقات بلند کردن اجسام سنگین میتواند علاوه بر کمر به گردن نیز آسیب برساند و فرد به دیسک گردنی مبتلا شود.
3. پیری وکهولت سن در ایجاد تمامی بیماریها نقش دارد و در این عارضه هم بیتاثیر نیست. افراد با بالا رفتن سن، بیشتر در معرض این بیماری قرار میگیرند؛ زیرا افزایش سن باعث میشود که دیسکهای فرد خشک و سفت شده و دیوار بیرونی دیسک تضعیف شود. ماده ژلهای واقع در ستون فقرات گردن با یک پارگی کوچک در دیواره دیسک از بین میرود و در افراد پیر این احتمال جدیتر میشود. بعد از خارج شدن ماده ژلهای، دردهای گردنی کم کم خود را نشان میدهند.
4. گاهی اوقات عوامل ژنتیکی عامل ابتلا به این بیماری است.
5. سیگار و دخانیت احتمال ایجاد این عارضه را تقویت میکند.
6. گاهی اوقات شغل افراد باعث ایجاد این بیماری میشود و گاهی نیز انجام برخی از فعالیتهای ورزشی غیر استاندارد میتواند علت این عارضه باشد.
7. دژنره شدن یا فرسایش دیسک نیز منجر به صدمات پیشرفته در ساختمان دیسک میشود.
ناگفته نماند پارگی دیسک بیشتر در افراد 40 و 50 سال دیده میشود.

مراحل دیسک گردن
مراحل دیسک گردن به شرح زیر است:
انحطاط دیسک: به ضعیف شدن دیسکها، که در افراد پیر به دلیل تغییرات بدنی بیشتر دیده میشود، انحطاط دیسک میگویند.
افتادگی (پرولاپس): در این حالت ظاهر و موقعیت دیسک به صورت جزئی در کانال نخاعی تغییر میکند که به این حالت برآمدگی دیسک نیز میگویند.
بیرون زدگی (اکستروژن): در صورتی که مقداری از هسته گوشتی (خمیری مانند) از داخل دیواره آن بیرون بیاید به آن بیرون زدگی میگویند.
جدا شدن بافت دیسک: در این عارضه هسته مرکزی خمیری مانند، از فیبروز حلقهای عبور کرده و در خارج از دیسک قرار میگیرد.
راههای تشخیص دیسک گردن
باید بدانید که دیسک گردنی دارای علامت و نشانه مشخصی نیست. عدهای از افراد بعد از انجام آزمایش اشعه ایکس که به دلایل دیگر، پزشک آنرا تجویز کرده است به طور اتفاقی متوجه بیماری دیسک گردن میشوند. با این اوصاف اغلب افراد بعد از مشاهده علائمی، بالاجبار به پزشک مراجعه میکنند. از آنجاییکه بیرون زدگی دیسک گردن با بیماریهای دیگری چون آرتروز گردن، گرفتگی عصب و ... علایم مشترکی دارد، لذا تشخیص صحیح و درست آن بسیار با اهمیت است؛ زیرا تشخیص نادرست منجر به افزایش صدمات به بیمار میشود. اکنون چند تا از علائم این بیماری را مرور میکنیم که در صورت مشاهده باید جهت معاینه دقیق به پزشک متخصص مراجعه کنید.
1. احساس یک برق گرفتگی در ناحیه شانه، بازو، ساعد و انگشتان دست و یا احساس تیر کشیدن در این نواحی، میتواند یکی از علائم دیسک گردن باشد.
2. اگر در حرکات شانه، بازو و دست خود احساس سنگینی و ناتوانی کردید بهتر است به پزشک مراجعه کرده و او را در جریان بگذارید زیرا از علایم دیسک گردن محسوب میشود.
3. احساس بیحسی و گزگز در قسمتهای مختلف دستها و همچنین ورم و درد مفاصل.
گفتیم که علائم دیسک گردن شبیه آرتروز گردن است و ممکن است در تشخیص این دو بیماری افراد دچار اشتباه شوند؛ از این رو فرق این دو عارضه را مورد بررسی قرار میدهیم.
فرق دیسک گردن با آرتروز گردن
در بیماری آرتروز گردن (آرتریت) غضروفهای اطراف مفصل پاره میشوند، در این حالت حرکات نرم و آسان استخوان دچار مشکل شده و در نتیجه شاهد درد مفاصل گردن خواهید بود. وقتی این اتفاق در مهرههای گردن ایجاد شود به آن آرتروز گردن میگویند، اما دیسک گردن شامل لایهای از فیبرهای غضروفی است که در عین سخت بودن، منعطف است. داخل لایه فیبری یک ماده ژلهای مانند وجود دارد که تمام سطح آنرا پر کرده است. وقتی دیسک گردن آسیب میبیند فرد مبتلا، شاهد درد مفاصل گردن که تا بازوها امتداد دارد، خواهد بود. البته این درد زمانی ایجاد میشود که ماده ژلهای راهی به بیرون پیدا کند.
پیشگیری از بروز آرتروز گردن

برای پیشگیری از آرتروز گردن باید در زندگی روزمره خود به مواردی از قبیل زیر توجه داشته باشید:
1. به هنگام بلند کردن اجسام توان خود را در نظر بگیرید.
2. هیچگاه برای مدت طولانی کیف و ساک خود را بر روی یک دوش نیندازید.
3. از خوابیدن بر روی بالشهای بلند بپرهیزید.
4. از حرکات سریع گردنی و فشار به مهرهها پرهیز کنید.
5. ورزش کنید و به ورزشهایی چون ایروبیک، حرکات کششی و ... بیشتر اهمیت بدهید.
6. در حین ورزش به گردن خود توجه کنید و آنرا صاف نگه دارید.
7. همچنین برای جلوگیری از ایجاد فشار به مهرههای گردن میتوانید از بالشتهای گردنی طبی استفاده نمایید.
برای خرید انواع بالش طبی جلوگیری از دیسک گردن کلیک کنید.
خطرات دیسک گردن
در صورتیکه دیسک گردن به خودی خود رها شود و شخص بیمار اقدامات مراقبتی را انجام ندهد، پس از مدتی درد در ناحیه گردن تا دستها و بازوها شدید میشود و این درد ادامه مییابد، تا جاییکه فرد مجبور به انجام جراحی میشود. پزشکان معتقدند خطرات دیسک گردن به مراتب از دیسک کمر بیشتر است زیرا در دیسک گردن فشار زیادی بر روی نخاع ایجاد شده و قدرت اندامهای فوقانی بیمار کاهش پیدا میکند و حتی اختلالاتی در حرکت و پاها به وجود میآید.
بیشتر بدانید: 5 روش درمانی برای کاهش درد کمر و سیاتیک
راههای درمان دیسک گردن
برای درمان دیسک گردن، کم شدن دیسک، پارگی دیسک و ... روشهای متعددی وجود دارد. یکی از روشها استفاده از داروهای ضد التهاب کشش گردن و استفاده از گردنبندهای طبی است که معمولا توسط پزشک برای بسیاری از افراد مبتلا به دیسک گردن تجویز میشود و اگر بیمار نتیجه نگیرد و درد ادامه داشته باشد، پزشک پیشنهاد عمل جراحی میدهد. معمولا بسیاری از افراد با استفاده از دارو و گردنبندهای طبی نتیجه میگیرند و دردهای آنها بهبود مییابد، تنها عدهی کمی هستند که روشهای درمانی به آنها کمک نمیکند و باید جراحی انجام دهند. اکنون مروری بر روشهای درمانی دیسک میکنیم تا در صورت نیاز، از آنها اطلاع کافی داشته باشید.
برای مشاهده و خرید انواع گردن بند طبی کلیک کنید.
1. استفاده از گرنبندهای طبی: بهترین درمان دیسک، استفاده از گردنبند طبی است. استفاده از بریس گردن باعث محدود شدن حرکت ستون فقرات، پیشگیری از بد فرمی، کاهش بار، کنترل درد و بهبود عملکرد میشود. ممکن است پزشک بعد از جراحی نیز استفاده از این گردنبند را تجویز کنند.
2. تزریق استروئید: باعث کاهش التهاب میشود.
3. داروهای گیاهی: مانند ترکیب سیاه دانه با عسل، دارچین و زنجبیل بسیار مفید است.
4. فیزیوتراپی و ورزش: فیزیوتراپی و ورزشهای توصیه شده توسط پزشک میتواند کمک زیادی کند.
5. طب سوزنی: استفاده از طب سوزنی میتواند در بهبودی، بسیار موثر واقع شود.
با انجام این موارد نگران دردهای گردن نباشید و خونسردی خود را حفظ کنید.
سخن پایانی
اگر از دردهای گردنی و دیسک رنج میبرید، در ابتدا بهترین اقدام شناسایی نوع درد است که ببینیم از کدام نوع بیماری است، بعد از آن پیگیری درست و انجام توصیههای پزشکی میتواند بسیار کارساز باشد. بهتر است قبل از عارض شدن این بیماری با انجام موارد پیشگیری، مانع ایجاد دیسک و آرتروز در گردن شویم.