بهمن 17
با عفونت شست پای خود چه کنم؟
یکی از مشکلاتی که به دلایل مختلف ممکن است در پا رخ بدهد عفونت انگشت پا است که بسیار درد آور بوده و باعث فرورفتن ناخن در انگشت میشود. در صورتیکه در ناخن انگشت خود حساسیت و قرمز شدن را مشاهده کردید نسبت به آن بیاهمیت نباشید، زیرا عفونت در ابتدا ممکن است خطرناک و رنجآور نباشد اما بعد از مدتی تحمل آن بسیار مشکل میشود. این عارضه در افراد مبتلا به دیابت و کسانیکه سیستم ایمنی ضعیفتری دارند بیشتر دیده میشود. از عوامل ایجاد کننده عفونت، میتوان به تکثیر قارچ، ویروس یا باکتری اشاره کرد. البته بسیاری از افراد به هنگام ضربه خوردن و آسیب دیدن ناخن پا، اولین سوالی که در ذهنشان تداعی میشود این است که؛ در چنین مواردی آیا امکان عفونت انگشت است؟ در پاسخ باید بگوییم که در اثر حادثه عفونت ایجاد نمیشود. برای توضیح بیشتر، علل عفونی شدن انگشت پا را مورد بررسی قرار میدهیم.
علت عفونت انگشت پا
پارونیشیا یا عقربک نام علمی عفونت پوست اطراف ناخن است که در ابتدا به راحتی بهبود مییابد، اما اگر پارونیشینا به قسمتهای دیگر سرایت کند موجب عفونت انگشت پا شده و باید به پزشک متخصص مراجعه کرد. باکتریها و قارچها از عوامل ایجاد عفونت انگشت پا هستند. فراهم شدن بستر تکثیر قارچها و باکتریها توسط خود افراد شکل میگیرد، که با تغییر در سبک زندگی میتوان از این بیماری پیشگیری کرد.

برخی از عوامل بیماریزا که سبب تکثیر عفونت میشود عبارتند از:
1. کوتاه کردن بیش از اندازه ناخنها
2. هلالی کوتاه کردن ناخنها، که به هنگام رشد سبب میشود لبههای ناخن در گوشت فرو رود.
3. برداشتن کوتیکول اطراف ناخن
4. عدم بهداشت پا و آلودگی آن
5. استفاده از ابزار استریل نشده در سالنهای زیبایی
6. استفاده از کفشهای غیر استاندارد
7. مرطوب ماندن پا در مدت زمان طولانی
8. ارتباط هر روز پا با رطوبت و آب در بعضی از مشاغل
اینها علتهایی است که باعث میشود فرد دچار عفونت شست پا شود، اما عواملی دیگری هستند که باعث میشود احتمال ابتلا به این بیماری در فرد افزایش پیدا کند. این عوامل از این قبیل است:
کسانیکه به بیماری دیابت مبتلا هستند مانند بیماران مبتلا به نوروپاتی دیابتی.
کسانیکه به واسطه بیماریهایی چون ایدز یا مصرف برخی از داروها، دچار ضعف در سیستم ایمنی شدهاند.
ورزشکارانی که سابقه بیماریهای پا دارند.
کسانیکه دچار آرتریت روماتوئید (روماتیسم مفصلی) یا آرتروز مفصل شست پا هستند.

هر فردی ممکن است به یکی از این علتها مبتلا به بیماری عفونت انگشت پا شود، اما همانطور که گفتیم این بیماری در ابتدا بیخطر است و به زودی بهبود مییابد؛ پس بهتر است در همان اوایل ابتلا، نسبت به درمان آن اقدام کنیم. از آنجاییکه هر عارضهای دارای علائمی است، لذا با شناخت علائم عفونت شست پا میتوانید در همان ابتدای ابتلا، نسبت به پیگیری و درمان آن اقدام کنید.
علائم عفونت انگشت پا
قرمز شدن انگشت و ناخن پا
جدا شدن و کنده شدن لبههای کنار ناخن به همراه پوست
ورم انگشت پا
درد و یا سوزش انگشت و ناخن پا
ایجاد تاول بر روی انگشت پا
ضخیم شدن، شکسته شدن و تغییر رنگ ناخن به رنگ زرد، در عفونتهای قارچی
بزرگ شدن غدههای لنفاوی که حاکی از واکنش سیستم ایمنی برای مقابله با عفونت است.
تب و یا لرز در شخص مبتلا، به هنگام افزایش عفونت
نمایان شدن رگههای قرمز رنگ روی پوست که از محل عفونت، به اطراف آن کشیده میشود.
با شناخت این علائم میتوان، به سرعت بیماری را شناسایی کرد و نسبت به درمان آن اقدامات لازم را انجام داد. اما همیشه پیشگیری بهتر از درمان است، زیرا درمان به همراه تحمل درد انجام میشود و به مرور تسکین داده میشود؛ اما پیشگیری سبب میشود که شما با رعایت نکاتی، روزهای سخت بیماری را تجربه نکنید.
برای مشاهده کفی طبی کف پای صاف، به منظور پیشگیری از آسیب پا، کلیک کنید.
برخی از عوامل پیشگیری کننده بیماری عفونت شست پا به شرح زیر است:
برای پیشگیری از عفونت و فرو رفتن ناخن در گوشت پا، باید به صورت منظم هر هفته ناخنهای خود را کوتاه کنید.
باید برای گرفتن ناخنها از ناخنگیر تیز استفاده کنید و گوشههای ناخن را نگیرید.
درصورت امکان در محیط کار خود از صندل استفاده کنید.
سعی کنید در انتخاب کفش، حساسیت به خرج دهید و کفشی را انتخاب کنید که پای شما درون آن احساس راحتی کند. به عبارتی کفش استاندارد خریداری کنید.
برای مشاهده و خرید انواع کفش طبی، کلیک نمایید.
جوراب نیز همانند کفش از اهمیت بالایی برخوردار است؛ به همین دلیل در خرید آن نیز دقت به خرج دهید.
اگر به خاطر شرایط کاری خود مجبور هستید تمام روز را کفش و جوراب به پا کنید، حتما ساعاتی پای خود را در معرض هوای آزاد قرار دهید.
با رعایت همین نکات در زندگی فردی، میتوانید از ابتلا به این عارضه پیشگیری کنید. مسلما بسیاری از بیماریهایی که افراد دچار آن میشوند به دلیل سبک زندگی آنها است، با تغییراتی کوچک میتوانید خود را از ابتلا به بسیاری از بیماریها مصون بدارید. حال اگر به هر دلیل مبتلا به این عارضه شدهاید و از آن رنج میبرید، نگران نباشید زیرا این بیماری قابل درمان است به شرط اینکه به بهبودی خودتان اهمیت بدهید.

با انجام موارد زیر میتوانید به درمان عفونت پا بپردازید:
به هنگام مشاهده علائم عفونت و شروع دردهای ناشی از آن، دو نوع روش درمانی پیش رو دارید.ُ یکی از این روشها درمان پزشکی و دیگری درمان خانگی است که با انجام آنها در منزل، میتوانید سلامتی خود را مجدد به دست آورید.
1. درمان فرورفتن ناخن و عفونت با مراجعه به پزشک
بعد از مراجعه به پزشک و مشاهده نوع و شدت عفونت، پزشک، با توجه به شرایط بیمار، داروهایی را تجویز میکند. این داروها شامل آنتی بیوتیکها و پمادهای موضعی است. در مواردیکه عفونتها از نوع قارچی باشد، پزشک نیز داروهای ضد قارچی را تجویز میکند. گاهی اوقات که عفونت حاد شده باشد پزشک پیشنهاد یک جراحی کوچک را میدهد.
2. درمانهای خانگی برای عفونت انگشت پا
پای خود را درون محلول آب نمک گرم (مخلوط 2 قاشق نمک اپسوم در آب گرم وان) قرار دهید. این کار باعث کاهش دردهای ناخن فرورفته میشود و ناخن را نرم میکند؛ در نتیجه جدا سازی آن راحتتر میشود. این کار باید روزی 3 بار و هر بار 10 دقیقه به طول بیانجامد.
یک پنبه را آغشته به سرکه سیب کنید و در محل عفونت و درد بمالید و بعد چند ساعتی انگشت خود را با باند ببندید.
استفاده از ترکیب روغن خردل و زردچوبه، به این صورت که نصف قاشق چای خوری زردچوبه و نصف قاشق چای خوری روغن خردل را مخلوط کرده و به محل درد بمالید و حدود یک ساعت انگشت پا را ببندید.
بیشتر بخوانید: چگونه انحراف شست پا و هالوکس والگوس را درمان کنیم؟
یک قطره آب لیموی تازه و مقداری عسل را با هم مخلوط کرده و به محل عفونت بمالید و شاهد تاثیر شگفتانگیز آن باشید.
اگر ناخن شما دچار فرو رفتگی شده است، به آرامیناخن را از پوست جدا کرده و ما بین آنها را پنبه تمیز قرار دهید تا بین ناخن و انگشت کمی فاصله ایجاد شود. دقت داشته باشید بعد از هر بار خیساندن پا باید پنبه را تعویض کنید.
استفاده از ترکیب پیه گوسفند و حنا: مقداری پیه گوسفند را با دستان خود بمالید تا نرم شود و با مقداری حنا مخلوط کرده و ورز دهید تا شکلی خمیر مانند پیدا کند، سپس این خمیر را بر روی محل عفونت گذاشته و با یک پلاستیک تمیز آنرا ببندید و شب تا صبح، پلاستیک را باز نکنید. این روش یکی از روشهای موثر قدیمی است که گذشتگان در چنین مواردی انجام میدادند.
استفاده از ترکیب پوره سیر و ویکس: یک حبه سیر را برداشته و با یک قاشق غذاخوری ویکس مخلوط کرده و روی انگشت و ناخن عفونتی بمالید. دقیقا مانند ترکیب پیه گوسفند و حنا آنرا با پلاستیک ببندید و شب تا صبح صبر کنید. این یکی دیگر از روشهای موثر خانگی است.

با استفاده از ابزارهای بهبودی عفونت انگشت پا، که بسیار موثر واقع میشود سرعت درمان را دو چندان کنید.ُ این ابزار شامل کفش طبی، کفی طبی، پد لا انگشتی و کفی کف پای صاف است. ضمن اینکه استفاده از آنها در دوران سلامتی، میتواند باعث پیشگیری از بیماریهای پا شود.
برای مشاهده و خرید انواع محصولات مراقبت پا و پد لا انگشتی, کلیک کنید.
در صورتی که مبتلا به عفونت انگشت شست پا شدهاید میتوانید توسط روشهای درمانی فوق، خود را از ناراحتی و دردهای این عارضه نجات دهید.
سخن پایانی
اگر شما هم مانند بسیاری از افراد دیگر، دچار بیماری عفونت انگشت پا شدهاید نگران نباشید. در مرحله اول باید بدانید که علت مبتلا شدن شما به این بیماری آن است که شما عوامل آسیبزا را نمیشناختید و ناخواسته پای خود را در معرض عفونت قرار دادهاید و در مرحله دوم شما بسته به شرایط جسمی و سبک زندگی خود باید به درمان آن بپردازید.